Τεχνολογίες

MailOnline: Θανατώθηκαν 1.500 ζώα στις δοκιμές της Neuralink

Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα περιήλθαν στο μέσο από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις της Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάστηκε με τη Neuralink σε δοκιμές για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2020

«Ακραία ταλαιπωρία» υπέστησαν πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, ενώ στα 1.500 υπολογίζονται τα ζώα που έχουν σκοτωθεί, στις δοκιμές του εργαστηρίου της νεοφυούς επιχείρησής Neuralink που ανήκει στον μεγιστάνα Elon Musk, αποκαλύπτει η MailOnline.

Την Τρίτη, ο ίδιος ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο «X» ότι εταιρεία εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο. Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα (29/1) και ο ασθενής αναρρώνει καλά, σύμφωνα με τον Elon Musk.

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δοκιμαστικοί πίθηκοι δέχθηκαν εξαντλητικές επεμβάσεις στο κρανίο τους (έως και δέκα φορές για κάθε ζώο) προτού καταρρεύσουν κατά τη δοκιμή. Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα περιήλθαν στο μέσο από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις της Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάστηκε με τη Neuralink σε δοκιμές για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2020.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας πίθηκος γνωστός ως «Ζώο 8» είχε «ακρωτηριαστεί στα άκρα» και «είχε διάρροια τον πρώτο χρόνο της ζωής του», αναφέρουν οι γνωματεύσεις. Επιπλέον, το ζώο υποβλήθηκε σε βαζεκτομή.

Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι μια «τρύπα ραγάδας» δημιουργήθηκε στο κεφάλι του μέχρι να εμφανιστεί ο εγκέφαλος, το εμφύτευμα τοποθετήθηκε και δοκιμάστηκε και στη συνέχεια το ίδιο ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Στα τουλάχιστον 1.500 ζώα που έχουν σκοτωθεί, περιλαμβάνονται πρόβατα και χοίροι, όπως έγινε ακόμη γνωστό.

Δοκιμές και σε ανθρώπους;

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα εκστρατείας ονόματι «Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική» ανέφερε ότι η Neuralink δρομολογούσε τη συμμετοχή σε δοκιμές τετραπληγικών έως 40 ετών, προχωρώντας με πειράματα και σε ανθρώπους, όπου ένας χειρουργός θα αφαιρούσε μέρος του κρανίου τους προτού ένα ρομπότ εμφυτεύσει 64 νήματα με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο.

Ερωτηθείς από το DailyMail.com σχετικά, εκπρόσωπος της ανωτέρω επιτροπής, είπε ότι ο Μασκ είχε «μακρύ ιστορικό παραπλάνησης του κοινού σχετικά με τις υποτιθέμενες εξελίξεις στη Neuralink».

Η δήλωση αναφέρει: «Η Neuralink έχει ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό διεξαγωγής περιττών, ατημέλητων πειραμάτων σε πιθήκους, χοίρους, πρόβατα και άλλα ζώα που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά της.

Ως εκ τούτου, το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να είναι δύσπιστο για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα οποιασδήποτε συσκευής που παράγεται από την εταιρεία».

Προστίθεται δε, ότι «οι πραγματικές προθέσεις του Elon Musk για τη Neuralink είναι ανησυχητικά σαφείς(…)

Ο Elon Musk έχει πει επανειλημμένα ότι ο στόχος της εταιρείας είναι “να επιτύχει μια συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη”, η οποία δεν είναι απαραίτητα σύμφωνη με την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς».

close menu