Οικονομία

Κώστας Μπακογιάννης: Το “Agora Athens” μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα

Για το σήμερα και το αύριο του επιχειρείν στην Αθήνα και τις κοινές δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας στην πόλη συζήτησαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το Ε.Ε.Α.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τον κ. Μπακογιάννη και την κοινή βούληση Επιμελητηρίου και δήμου για την ανάδειξη της Αθήνας σε μία σύγχρονη μητρόπολη, πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες και σημείο αναφοράς για το επιχειρείν.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστίασε στο Σχέδιο “Agora Athens”,που υλοποιείται από το Ε.Ε.Α. με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών από την πρώτη μέρα, συνολικά αλλά και ειδικά στο Σχέδιο “AgoraAthens”,το οποίο, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε αισιόδοξος για την Αθήνα, τονίζοντας πως «αυτή είναι η στιγμή της πόλης». Μίλησε, συγκεκριμένα, για δύο θετικά ρεύματα στην πόλη, εξηγώντας πως υπάρχει ένα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος υλοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι η διπλή ανάπλαση, μέχρι μικρότερες παρεμβάσεις στις γειτονιές-pocketpark, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία και με το Ε.Ε.Α., ο δήμος «ξεκλείδωσε» 40 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, ενώ πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται και στον τουρισμό, όπως και στην ψηφιακή μετάβαση της πόλης των Αθηνών, για την οποία έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μπακογιάννης αναγνώρισε τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας των τραγικών εξελίξεων στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών.

«Στο όνομα της κοινωνικής συνοχής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι είχε ποτέ να δουλέψουμε όλοι μαζί συνεργατικά, συναινετικά και σε κάθε περίπτωση το πάθημα των μνημονίων να γίνει μάθημα και να μην ακολουθούμε ξεχωριστές ατζέντες αλλά αντίθετα να βλέπουμε όλοι μαζί τη μεγάλη εικόνα» ανέφερε.

Στο “AgoraAthens”αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νίκος Κογιουμτσής, υπεύθυνος για το έργο από πλευράς Ε.Ε.Α., επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της πόλης και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα. Στην πλατφόρμα έχουν μπει ήδη οι πρώτες 120 επιχειρήσεις, ενώ επόμενο βήμα είναι η διαφήμιση τουprojectσε αεροδρόμιο και λιμάνια, καθώς και η προώθησή του μέσω εκθέσεων.

Μέλη της διοίκησης του Ε.Ε.Α. και εκπρόσωποι φορέων έθεσαν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το επιχειρείν στην πόλη, με τον δήμαρχο Αθηναίων, μεταξύ άλλων, να στηρίζει το αίτημα για τη διατήρηση της επέκτασης της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων που ίσχυε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι ο δήμος Αθηναίων δεν πρόκειται να μετακυλήσει το όποιο, αυξημένο κόστος ενέργειας, στους Αθηναίους.

close menu