Τεχνολογίες

ΗΠΑ: «Η Google πληρώνει 10 δισ. δολάρια ετησίως για να διατηρήσει το μονοπώλιό της»

Η Google, θυγατρική της Alphabet Inc. πληρώνει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διατηρήσει τη θέση της ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε προγράμματα περιήγησης ιστού και κινητές συσκευές, πνίγοντας τον ανταγωνισμό, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την έναρξη μιας δίκης στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Αυτή η υπόθεση αφορά το μέλλον του διαδικτύου και το αν η μηχανή αναζήτησης της Google θα αντιμετωπίσει ποτέ ουσιαστικό ανταγωνισμό, δήλωσε ο Kenneth Dintzer, δικηγόρος της κυβέρνησης, στην εναρκτήρια δήλωσή του. Τα στοιχεία θα δείξουν ότι ζήτησαν αποκλειστικότητα προεπιλογής για να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους.

Ο Dintzer είπε ότι η Google κατάφερε να έχει μονοπώλιο το αργότερο μέχρι το 2010 και σήμερα ελέγχει περισσότερο από το 89% της αγοράς διαδικτυακής αναζήτησης. Η εταιρεία πληρώνει δισεκατομμύρια για προεπιλογές επειδή είναι μοναδικά ισχυρές, είπε. Τα τελευταία 12 χρόνια, η Google έκανε κατάχρηση του μονοπωλίου της στη γενική αναζήτηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εν λόγω δίκη είναι η πρώτη που φέρνει αντιμέτωπη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας για πάνω από δύο δεκαετίες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 52 γενικοί εισαγγελείς από πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Google διατήρησε παράνομα το μονοπώλιό της πληρώνοντας δισεκατομμύρια σε ανταγωνιστές, κατασκευαστές smartphone και παρόχους ασύρματης σύνδεσης με αντάλλαγμα να οριστεί ως προεπιλογή σε κινητά τηλέφωνα και προγράμματα περιήγησης ιστού.

Οι δικηγόροι της Google, η οποία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, θα παρουσιάσουν τις εναρκτήριες δηλώσεις τους αργότερα την Τρίτη.

TAGS:

close menu