Τεχνολογίες

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της προστασίας των παιδιών

Η e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τα δικαστήρια παγκύπρια είναι πλέον γεγονός

Η Cyta, σε συνεργασία με το Συμβούλιο «ΦΩΝΗ» και τον Οργανισμό «Hope for Children» CRC Policy Center, διοργάνωσε την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, μια ενημερωτική ξενάγηση για τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στους χώρους του «Σπιτιού του Παιδιού» στη Λευκωσία. Σκοπός ήταν να γνωρίσουν από κοντά πώς λειτουργεί η σύνδεση των χώρων αυτών με τις αίθουσες δικαστηρίων στις διάφορες επαρχίες της χώρας μας, παρέχοντας ένα φιλικό και προστατευμένο για τα παιδιά περιβάλλον, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία τους στις αίθουσες δικαστηρίων, αφού το παιδί βρίσκεται στους φιλικούς χώρους του «Σπιτιού του Παιδιού», με τους ειδικούς με τους οποίους είναι εξοικειωμένο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Κατερίνα Σταματίου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου και εκπρόσωποί της Υπουργού Παιδείας, του Αρχηγού Αστυνομίας, καθώς και ανώτατοι Αξιωματούχοι Δικαστηρίων και άλλων φορέων που εμπλέκονται στο σπουδαίο αυτό έργο.

Το όφελος και τις θετικές εμπειρίες τους από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εφαρμογή της νέας διαδικασίας, μοιράστηκαν με όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, οι εμπλεκόμενοι φορείς και συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Κατερίνα Κληρίδου, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Hope for Children, κα Άντρια Νεοκλέους και η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» κα Αναστασία Παπαδοπούλου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο CΕΟ της Cyta κ. Αντρέας Νεοκλέους τόνισε ότι, «Η τεχνολογία υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Τα δίκτυά μας, η τεχνογνωσία του προσωπικού μας, οι υπηρεσίες μας, όλα αυτά στα οποία επενδύουμε διαχρονικά, αποκτούν αξία όταν απαντούν στις κοινωνικές προκλήσεις. Στη Cyta σήμερα αισθανόμαστε περήφανοι γιατί, συνδέοντας το «Σπίτι του Παιδιού» με τις δικαστικές αίθουσες σε όλη την Κύπρο, κάνουμε πράξη την αφοσίωσή μας στον άνθρωπο, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, διευκολύνουμε μια διαδικασία στην οποία υποβάλλεται η πιο ευαίσθητη και ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας μας, τα παιδιά, ώστε να γίνει λιγότερο επίπονη. Για εμάς, η αξία που προσδίδει η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μας σε αυτή την περίπτωση είναι ανεκτίμητη!»

Η Επικεφαλής του «Σπιτιού του Παιδιού» στη Λευκωσία, κα Τάνια Μασιά, ανέλαβε τη ξενάγηση στους χώρους και την επεξήγηση των νέων διαδικασιών που διευκολύνονται μέσω του εξοπλισμού και των συνδέσεων που εγκατέστησε η Cyta, σημειώνοντας ότι από το 2019 με την έναρξη της νέας διαδικασίας, 40 παιδιά κατέθεσαν ήδη στα δικαστήρια με e-μαρτυρία. Σημειώνεται ότι το έργο «Σπίτι του Παιδιού» επιβλέπεται και χρηματοδοτείται κυρίως από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ η e-διασύνδεση του κάθε «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες Δικαστηρίων, σε εξοπλισμό και υπηρεσίες υλοποιείται με τη στήριξη της Cyta.

close menu