Fintech

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου διοργανώθηκε από την κοινότητα C.Ioannina και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου τρίωρη ημερίδα με τίτλο «Η Ψηφιακή Οικονομία και το νέο της τοπίο». Παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, και του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, περισσότερα από διακόσια άτομα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών και να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις τέσσερις θεματικές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά έντεκα διακεκριμένοι ομιλητές, ήταν καταρχάς το πώς εξελίσσεται το ψηφιακό μέλλον των τραπεζών και αν οι τράπεζες εν τέλει απειλούνται από την ύπαρξη νεοφυών επιχειρήσεων χρηματοοικονομικής καινοτομίας (FinTech). Άλλο ένα σημαντικό θέμα ήταν η ασφάλεια των πληρωμών και το πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στις ασφαλέστερες συναλλαγές, ενώ δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα νέων τρόπων ψηφιακών πληρωμών, λόγου χάριν με QR code. Τέλος, συζητήθηκε η σημασία της χρήσης των ανοιχτών δεδομένων στις ψηφιακές/τραπεζικές πληρωμές και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την Περιφέρεια και τον Δήμο από την αξιοποίηση των ψηφιακών πληρωμών.

«Η μεγάλη παρουσία του κόσμου και η αλληλεπίδραση του κοινού με τους ομιλητές έδειξε ότι τα Γιάννενα χρειάζονται τέτοιου βεληνεκούς ημερίδες γύρω από την καινοτομία, την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία. Η κοινότητα μας C.Ioannina θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και με οργανισμούς ευρωπαϊκής εμβέλειας με σκοπό να διοργανώνει εκδηλώσεις που από τη μία θα εισάγουν πολύτιμη γνώση στο τοπικό οικοσύστημα, από την άλλη θα παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης για την περαιτέρω ενίσχυση του», δήλωσε ο Τάσος Κούτλας, συνιδρυτής της κοινότητας C.Ioannina.

Από τη δική του πλευρά, ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, σημείωσε πως «στην εκδήλωση φάνηκε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης, παρέχοντας σύγχρονα προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, διατηρώντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο πρόσωπο της. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, όπως κάναμε πρόσφατα με την έκδοση χρεωστικής κάρτας που αλλάζει το CVC για λόγους ασφαλείας, αλλά και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του οικοσυστήματος της Ηπείρου. Η Τράπεζα Ηπείρου συμμετέχει ενεργά στον μετασχηματισμό της Ηπείρου σε κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας, συνδράμοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου του τόπου μας.»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Νίκη Ανδριαβιδιώτη, Business Development and Innovation Specialist Δίας Α.Ε., ο Γιώργος Τσιάγκης, Προϊστάμενος Πληροφορικής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο Δημήτρης Βρανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Flexfin και ο Γιώργος Συντελής, Διευθύνων Σύμβουλος της Everypay. Eπίσης, η Ευαγγελία Πιτουρά, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ο Θανάσης Ναυρόζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Natech, ο Νίκος Αντωνίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PJ Tech Catalyst και ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Τον ρόλο του συντονισμού είχαν ο Γιάννης Παπαδημητρίου, συν-ιδρυτής της κοινότητας C.Ioannina και δημοσιογράφος, ο Τάσος Κούτλας, συν-ιδρυτής της κοινότητας και Αναπληρωτής Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων της FFW και η δημοσιογράφος Γεωργία Χαλάτση.

close menu