Τεχνολογίες

Η Stellantis επενδύει 1,6 δισ. δολ. στην κινεζική Leapmotor

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν την κοινοπραξία Leapmotor International, με στόχο να ενισχύσουν τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κινεζικής μάρκας στο εξωτερικό

Η Stellantis δήλωσε ότι θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,58 δισεκατομμύρια δολάρια) στην κινεζική startup ηλεκτρικών οχημάτων Leapmotor, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν έναν τρόπο να ανταγωνιστούν στην αγορά της Κίνας.

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν την κοινοπραξία Leapmotor International, με στόχο να ενισχύσουν τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κινεζικής μάρκας στο εξωτερικό.

Η Stellantis, που στο portfolio της έχει μάρκες όπως η Chrysler και η Maserati, θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό 51% στην κοινοπραξία ενώ με την επένδυση θα αποκτήσει 20% μετοχικό μερίδιο και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Leapmotor.

Στόχος η αγορά της Κίνας

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, κυριαρχείται από την εγχώρια εταιρεία BYD, καθώς και την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla. Ο έντονος ανταγωνισμός αυξάνεται από εγχώριες startups όπως η Nio, η Xpeng και η Li Auto, ενώ εταιρείες τεχνολογίας όπως η Xiaomi και η Huawei μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι.

Η Stellantis έχει δυσκολευτεί να πουλήσει αυτοκίνητα στην Κίνα και κατέχει μόλις 0,3% μερίδιο αγοράς στη χώρα, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της εταιρείας. «Μέσω αυτής της στρατηγικής επένδυσης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κενό στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και να επωφεληθούμε από την ανταγωνιστικότητα της Leapmotor τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες.

Συμφωνία win-win για τις δύο εταιρείες

Η εταιρεία Leapmotor έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης και την αρχιτεκτονική πάνω στην οποία είναι κατασκευασμένα τα αυτοκίνητά της. Η κινεζική εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει 3 αυτοκίνητα και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει διαφορετικά στυλ οχημάτων σε όλο το φάσμα τα επόμενα χρόνια.

Για τη Stellantis, η συμφωνία της δίνει πρόσβαση στην τεχνολογία και το κατασκευαστικό αποτύπωμα της Leapmotor βοηθώντας την να ενισχύσει τις πωλήσεις στην Κίνα ενώ για την Leapmotor, ενισχύονται οι φιλοδοξίες της να γίνει παγκόσμιος παίκτης EV.

Η τεράστια επένδυση της Stellantis στη Leapmotor υπογραμμίζει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες από νεότερους και πιο ευκίνητους Κινέζους «παίκτες», καθώς οι πωλήσεις EV συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, οι κολοσσιαίες επενδύσεις παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών σε κινεζικές εταιρείες ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα για επιδοτήσεις που δίνονται σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

«Η κινεζική επίθεση είναι ορατή παντού», είπε ο Ταβάρες σε συνέντευξη Τύπου στο Hangzhou της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters. «Με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν αντί να είμαστε θύματα».

close menu