Υποδομές

Η Κομισιόν ενέκρινε Ιταλικό σχέδιο επενδύσεων 2 δισ. ευρώ για εξάπλωση του 5G

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό κυβερνητικό πρόγραμμα επενδύσεων 2 δισ. ευρώ με στόχο την επέκταση των δικτύων 5G και οπτικών ινών στη χώρα ως μέρος ενός σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Το σχέδιο της Ιταλίας έπρεπε να υπογραφεί από την Κομισιόν λόγω των κεφαλαίων που προέρχονταν από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια στα κράτη μέλη.

Η χρηματοδότηση πρόκειται να καλύψει την επέκταση των δικτύων επόμενης γενιάς σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, παρέχοντας ώθηση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές της χώρας.

Σε δήλωση που επισημοποιεί την συμφωνία της με το επενδυτικό πλάνο της Ιταλικής κυβέρνησης, η υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager, ανέφερε ότι η υποστήριξη θα συμβάλει στην «οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση».

Η Κομισιόν σημείωσε ότι η πρόταση ήταν «απαραίτητη και ανάλογη για την αντιμετώπιση αστοχιών της αγοράς, δηλαδή την απουσία τρεχόντων ή προγραμματισμένων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες των τελικών χρηστών».

Τα κεφάλαια θα διατεθούν ως άμεσες επιχορηγήσεις σε CSP για τη χρηματοδότηση υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών backhaul και βάσης για την παροχή ελάχιστου επιπέδου υπηρεσίας 5G 150Mb/s λήψης και 30Mb/s μεταφόρτωση.

Κατά την εξαγγελία του προγράμματος, οι ιταλικές αρχές επέβαλαν προθεσμία στις 27 Απριλίου στις προσφορές για τη χρηματοδότηση με υποχρέωση να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες έως τα τέλη Ιουνίου 2026. Η δημόσια χρηματοδότηση προβλέπεται να καλύψει έως και το 90 τοις εκατό του κόστους.

close menu