Διεθνή

Η Κίνα επισημαίνει «περιστατικά ασφαλείας» με τα iPhone της Apple

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την τεχνολογία γενικά και το εμπόριο και λίγες ώρες μετά το μεγάλο λανσάρισμα του νέου iPhone 15.

Μετά από τις πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης προϊόντων της Apple σε δημόσιες υπηρεσίες της Κίνας η κυβέρνηση επανέρχεται με δηλώσεις ότι η Κίνα έχει επισημάνει προβλήματα ασφαλείας με τα iPhones, λέγοντας ότι δεν απαγορεύει τις αγορές. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε την Τετάρτη σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο ότι «παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με περιστατικά ασφαλείας σχετικά με τα τηλέφωνα της Apple», χωρίς να επεκταθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την τεχνολογία γενικά και το εμπόριο και λίγες ώρες μετά το μεγάλο λανσάρισμα του νέου iPhone 15.
Η Apple έχει βρεθεί στη μέση της διαμάχης, με την κινεζική κυβέρνηση να πιέζει την εταιρεία να αποθηκεύει δεδομένα χρηστών εντός των συνόρων της Κίνας. Η Apple έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών και την αφαίρεση εφαρμογών από το App Store.

«Βουτιά» για την μετοχή της Apple μετά την απαγόρευση των iPhone στην Κίνα (ictplus.gr)

Η Apple είναι σημαντικός παίκτης στην κινεζική αγορά, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των εσόδων της το 2022. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινέζους κατασκευαστές smartphone όπως η Huawei και η Xiaomi, οι οποίοι έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Κίνα δεν είναι καινούργιες. Το 2018, η Apple κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε σε Κινέζους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα iCloud που ανήκουν σε Κινέζους χρήστες. Η Apple αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν είχε βρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παραβίασης των συστημάτων της.

Η Apple έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από άλλες χώρες για τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα στην εταιρεία λόγω ανησυχιών ότι χρησιμοποιούσε το App Store της για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό. Η έρευνα συνεχίζεται.

close menu