Τεχνολογίες

Η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει το 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας

Η αλματώδης αύξηση της τιμής του Bitcoin τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεύσει την κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησαν οι New York Times.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ανταγωνισμό πολλών εταιρειών/ομάδων εξόρυξης για το ποιος θα καταφέρει να εξορύξει περισσότερα κρυπτονομίσματα στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Η διαδικασία εξόρυξης περιλαμβάνει την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων, μέσω των οποίων επαληθεύονται οι συναλλαγές του ψηφιακού νομίσματος. Όσοι παίρνουν μέρος στην διαδικασία επαλήθευσης (οι λεγόμενοι “ανθρακωρύχοι”) λαμβάνουν ένα “κομμάτι” Bitcoin. Όσο περισσότεροι ανταγωνίζονται για την εξόρυξη του, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται.

Η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη Bitcoin είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, ωστόσο μια έρευνα των New York Times αποκαλύπτει κάποια σημαντικά δεδομένα.

  • Η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει περίπου 91 τεραβατώρες το χρόνο
  • Η ενέργεια αυτή είναι όση καταναλώνει ετησίως η Φινλανδία με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια.
  • Τα τελευταία 5 χρόνια η κατανάλωση ενέργειας για εξόρυξη Bitcoin δεκαπλασιάστηκε και το 2021 η εξόρυξη καταναλώνει το 0,5% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Η κατανάλωση ενέργειας ισούται με τις ηλεκτρικές ανάγκες της πολιτείας της Ουάσιγκτον για ένα χρόνο, ή πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για οικιακή ψύξη στις ΗΠΑ ετησίως
  • Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι πάνω από την 7πλάσια ενέργεια που χρησιμοποιούν παγκοσμίως τα συστήματα της Google

Δεδομένης της μαζικής ανατίμησης των τιμών του bitcoin τα τελευταία χρόνια, δεν είναι δύσκολο να περιμένουμε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το Bitcoin αξίζει τώρα περίπου 50.000 δολάρια, έχοντας πενταπλασιάσει την αξία του σε σχέση με πέρσι. Η τιμή του ήταν περίπου 500 δολάρια το 2016.

Με αυξημένο τον ανταγωνισμό, η εξόρυξη bitcoin έχει γίνει μια δική της βιομηχανία, που απαιτεί εξειδικευμένα μηχανήματα, διακομιστές και τεράστια κέντρα δεδομένων με αρκετή ικανότητα ψύξης για να διατηρεί τους υπολογιστές σε χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, η ίδια η διαδικασία εξόρυξης έχει γίνει πιο περίπλοκη, καθώς από το 2011 που ένας επιτραπέζιος οικιακός υπολογιστής θα μπορούσε να εξορύξει bitcoin από το σπίτι του χρήστη, τώρα για την εξόρυξη ενός Bitcoin χρειάζεται η ενέργεια που καταναλώνει ένα τυπικό σπίτι για 13 χρόνια.  

Για εκείνους που ακολουθούν το bitcoin και τον ευρύτερο χώρο κρυπτονομισμάτων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης εδώ και καιρό αποτελούν ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Πρόσφατα το Ιράν αντιμετώπισε μεγάλες διακοπές ρεύματος, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνη η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από χρήστες και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε μαζική εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Επιφυλάξεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ενεργειακό αποτύπωμα της εξόρυξης έχουν διατυπωθεί από τον Bill gates αλλά και πρόσφατα από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jannet Yellen.

Από την μεριά τους, οργανωμένες ομάδες εξόρυξης και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα προσπαθούν να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της κατανάλωσης ενέργειας, με πράξεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αλλαγή επιχειρηματικών μοντέλων, όμως οι κινήσεις αυτές δεν έχουν τον απαραίτητο αντίκτυπο, όσο υπάρχουν δεκάδες άλλες ομάδες που δρουν εν κρυπτώ ή κινούμενες στις “γκρίζες ζώνες” της νομοθεσίας.

close menu