Επιχειρήσεις

Η ACS κοντά σε deal με την GLS

Η συμφωνία φέρεται να βρίσκεται λίγο πριν τις τελικές υπογραφές και περιλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό αντίτιμο για τον όμιλο Quest

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την ACS  φέρεται να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολυεθνικός όμιλος GLS, με στόχο την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού στην εταιρεία του ομίλου Quest

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται λίγο πριν τις τελικές υπογραφές και περιλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό αντίτιμο για τον όμιλο Quest, σε ένα ένα deal που εάν ευοδωθεί αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών.

Το GLS Group ξεκίνησε από την Γερμανία με την επωνυμία German Parcel, και πλέον έχοντας για έδρα το Amsterdam της Ολλανδίας αποτελεί ένα μεγαλύτερο παίχτη της αγοράς μεταφορών δεμάτων στην Ευρώπη ενώ διαθέτει θυγατρικές και στον Καναδά και στις ΗΠΑ (Δυτική Ακτή). Προσφέρει τις υπηρεσίες του, μέσω θυγατρικών και συνεργαζόμενων εταιρειών, σε περίπου 40 χώρες, με το δίκτυο της να διαθέτει πάνω από 120 hubs και περισσότερες από 1.600 αποθήκες (depots), που υποστηρίζονται από 37.000 final-mile delivery οχήματα και 4.500 φορτηγά μεγάλων αποστάσεων. Το οικονομικό έτος 2021/2022 κατέγραψε τζίρο-ρεκόρ της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρών και παρέδωσε 870 εκατομμύρια δέματα στις αγορές, όπου δραστηριοποιείται.

Κομβική χρονιά στην ιστορία της είναι το 1999 όταν εξαγοράστηκε από την βρετανική Royal Mail Group και μετονομάστηκε σε General Logistics Services (GLS). Έκτοτε στην ουσία αποτελεί τον διεθνή βραχίονα της International Distributions Services, της holding company, στην οποία ανήκουν Royal Mail και GLS, που συνδυαστικά στην χρήση 2021/2022 ξεπέρασαν τα 12,7 δισ. ευρώ όσον αφορά τον κύκλο εργασιών.

Η ΑCS, θυγατρική του Ομίλου Quest, υπολογίζεται πως έχει ήδη μερίδιο 35% στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών (25% στις διεθνείς μεταφορές), εκτιμώντας ότι συνολικά η αγορά φτάνει σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της, στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού αυτού μέσα από νέες επενδύσεις, αλλά και αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δίνει το νέο υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής 36.000 τετραγωνικών μέτρων στο Αιγάλεω, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2023, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της εταιρείας για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ και έχει παραγωγική δυνατότητα αποστολής 50 χιλιάδων δεμάτων την ώρα, δηλαδή τετραπλασιάζει τη δυνατότητα διαλογής δεμάτων της ACS. Παράλληλα η εταιρεία έχει δρομολογήσει πρόσθετες επενδύσεις επίσης ύψους 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες θα αφορούν στο δίκτυο των smart lockers (πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1.000), στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων και στη δημιουργία ηλεκτρικού στόλου από αυτοκίνητα και μηχανάκια, για τη διανομή και την ενίσχυση του κομματιού του last mile.

Ο τζίρος της ΑCS το 2022 ξεπέρασε τα 142,6 εκατ. ευρώ ενώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο εννεάμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (+6,1%), η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των κερδών προ φόρων (+3,6%). Η εταιρεία αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής ακολουθεί την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενώ επίσης σημειώνει πως τα αποτελέσματα του 2023 επηρεάστηκαν αρνητικά από έκτακτα κυρίως μεταφορικά έξοδα οφειλόμενα στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην κεντρική Ελλάδα.

close menu