Διεθνή

H Nokia προχωράει σε 14 χιλ. απολύσεις λόγω καθυστέρησης στην ανάπτυξη του 5G

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το φρενάρισμα των επενδύσεων των παρόχων στη Βόρεια Αμερική στην τεχνολογία 5G, η Nokia προχωράει σε μείωση του κόστους μέσω της μαζικής απόλυσης χιλιάδων εργαζόμενων.

«Στο τρίτο τρίμηνο, διαπιστώσαμε αυξημένη επίδραση των μακροοικονομικών προκλήσεων στη δραστηριότητά μας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ.

Το πρόγραμμά για μείωση του κόστους «θα φέρει τον αριθμό των εργαζομένων στη Nokia από 86.000 που είναι σήμερα σε 72.000-77.000», διευκρίνισε ο όμιλος.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Nokia ήταν σταθερή στα 3,25 ευρώ γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι.

Το πρόγραμμα εξοικονομήσεων αναμένεται να επιτρέψει μειώσεις κόστους που μπορεί να φθάσουν έως τα 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως τα δίκτυα κινητής, καθώς και τις υπηρεσίες νέφους και δικτύου.

Η Nokia αναμένει «βελτίωση» των δραστηριοτήτων δικτύου της «στο τέταρτο τρίμηνο». «Οι πιο δύσκολες αποφάσεις είναι εκείνες που έχουν επίδραση στο προσωπικό μας», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η Nokia ανακοίνωσε παράλληλα μείωση κατά 69% των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο στα 133 εκατ. ευρώ (140 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Στη διάρκεια του ίδιου τριμήνου η εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που έχει εμπλακεί σε μάχη για τα δίκτυα 5G με τη σουηδική αντίπαλό της Ericsson και την κινεζική Huawei, είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν κατά 20% στα 4,982 δισεκ. ευρώ.

«Διαπιστώσαμε μια ορισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης του 5G στην Ινδία, κάτι που σημαίνει πως η ανάπτυξη εκεί δεν ήταν πλέον αρκετή προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στη Βόρεια Αμερική», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia.

Στις επενδύσεις δικτύου, οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν κατά 14% λόγω λιγότερων επενδύσεων των πελατών της στα δίκτυα IP, ενώ οι πωλήσεις στα δίκτυα κινητής ήταν μικρότερες κατά 19%.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού πλήττονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς 5G.

H Ericsson είχε προβλέψει τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση των επενδύσεων των πελατών της, των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής υποβάθμισης. Ο σουηδικός όμιλος ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, μείωση κατά 5% του κύκλου εργασιών της στο τρίτο τρίμηνο. Είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο κατάργησης 8.500 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Nokia και οι ανταγωνιστές της είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στη διάρκεια της πανδημίας της Covid, αλλά θα πρέπει τώρα να μειώσουν τις δραστηριότητές τους με την επιβράδυνση του τεχνολογικού τομέα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τεχνολογικοί κολοσσοί Meta και Microsoft ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση τουλάχιστον 10.000 θέσεων εργασίας η καθεμιά.

Τον Ιανουάριο, ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Amazon είχε ανακοινώσει την κατάργηση τουλάχιστον 18.000 θέσεων εργασίας και η μητρική της Google, η Alphabet, την κατάργηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας.

TAGS:

close menu