Διεθνή

H Google έχασε την έφεση για πρόστιμα 9,5 δισ. δολαρίων από την ΕΕ

Η Google έχασε την έφεση που άσκησε κατά του προστίμου των 2,8 δισ. δολαρίων για την φερόμενη παρεμπόδιση μικρότερων υπηρεσιών αναζήτησης αγορών, στην πρώτη από τις τρεις δικαστικές μάχες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αμερικανικός γίγαντας αναζήτησης παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού και άξιζε την ποινή που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017, αποφάσισε την Τετάρτη το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Οι δικαστές υποστήριξαν τη διαπίστωση της ΕΕ ότι η Google δεν πρέπει να ευνοεί τη δική της υπηρεσία, ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει καταγγελίες εναντίον άλλων τεχνολογικών κολοσσών.
«Μια γενική μηχανή αναζήτησης είναι υποδομή», είπε το δικαστήριο, αντικρούοντας την άποψη ότι η Google είναι ελεύθερη να ενεργεί όπως θέλει στον δικό της ιστότοπο.
Η ποινή της Κομισιόν για την Google, η μεγαλύτερη εκείνη την εποχή, ήταν η πρώτη από τις τρεις αποφάσεις που αποτέλεσαν το επίκεντρο της προσπάθειας της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρετ Βεστάγκερ να χαλιναγωγήσει την αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Έχει επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία Alphabet, μητρικής εταιρείας της  Google, περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά και εξακολουθεί να πραγματοποιεί αντιμονοπωλιακή έρευνα για να εκτιμήσει εάν η Google έχει παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας υποστήριξης διαδικτυακής διαφήμισης.

Η Google επιμένει ότι έχει συμμορφωθεί

Η Google θα εξετάσει εκ του σύνεγγυς την απόφαση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Επέμεινε ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με την εντολή της ΕΕ από το 2017.
«Η προσέγγισή μας λειτούργησε με επιτυχία για περισσότερα από τρία χρόνια, δημιουργώντας δισεκατομμύρια κλικ για περισσότερες από 700 υπηρεσίες σύγκρισης αγορών», υποστήριξε.

Η απόφαση της Τετάρτης ενισχύει τη σταυροφορία της ΕΕ ενάντια στις εξουσίες των τεχνολογικών κολοσσών.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την Amazon.com, την Apple και το Facebook της Meta Platforms να ξανασκεφτούν πόσο σκληρά πολεμούν την ΕΕ στις τρέχουσες έρευνες.
Ο Markus Ferber, Γερμανός βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι η απόφαση ήταν «μια καλή μέρα για τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές αγορές» που στέλνει «ένα σαφές μήνυμα ότι ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στις ψηφιακές αγορές».

Η απόφαση μπορεί επίσης να βοηθήσει μικρότερες εταιρείες να ζητήσουν αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων στα εθνικά δικαστήρια ισχυριζόμενες ότι η Google έβλαψε τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους.

close menu