Υπηρεσίες

H Αθήνα 3η στο “top ten” των ανερχόμενων αγορών για data centers

Tη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των πιο φιλόξενων αγορών για επενδύσεις σε data centers ενισχύει η Ελλάδα. Πλέον, η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η θέση του ‘top ten” των πλέον πολλά υποσχόμενων αγορών για data centers.

Σε report της κορυφαίας εταιρείας παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, η Αθήνα τοποθετείται μεταξύ των 10 πόλεων παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ανερχόμενοι προορισμοί για την ανάπτυξη data centers. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται το Κέιπ Τάουν και ακολουθεί η Μόσχα, που κατατάσσεται στη δεύτερη.

Η Cushman & Wakefield αναγνωρίζει σε αυτές τις δέκα πόλεις τη δυναμική να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια. Σύμφωνα με το report της εταιρείας, που χαρτογραφεί την αγορά των data centers, παγκοσμίως (2022 Global Data Center Market Comparison), την 4η θέση του “top ten”, κάτω από την Αθήνα, καταλαμβάνει το Άμπου Ντάμπι.

Η Βιέννη βρίσκεται στην 5η θέση και η Κωνσταντινούπολη ακολουθεί από κοντά στην 6η θέση. Τη λίστα με τις ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά των data centers (Ten markets to watch) συμπληρώνουν το Χαϊντεραμπάντ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας στην 7η θέση, η Μπανγκόκ στην 8η, το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, η Μομπάσα.

Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις
Η ετήσια έρευνα της Cushman & Wakefield αναδεικνύει επίσης τα δέκα κορυφαία οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2022 η Βόρεια Βιρτζίνια, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν η Silicon Valley και η Σιγκαπούρη.

Την 3η θέση μεταξύ των υπερδυνάμεων στην παγκόσμια αγορά των data centers μοιράζονται η Ατλάντα και το Σικάγο, ενώ ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, το Φοίνιξ, το Σίδνει και το Ντάλας. Τη δεκάδα με τους πιο ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά των data centers συμπληρώνουν το Πόρτλαντ και το Σιάτλ.

Κλειδί η συνδεσιμότητα
Η Cushman & Wakefield εξετάζει 55 πόλεις ανά τον κόσμο με βάση 13 κριτήρια, προκειμένου να αναδείξει τα οικοσυστήματα που πρωταγωνιστούν, παγκοσμίως, στο λεγόμενο data economy. Τα κριτήρια που βαρύνουν ιδιαίτερα στην αξιολόγηση είναι το μέγεθος της αγοράς, η πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών  ινών και η διαθεσιμότητα του cloud.

Άλλα κριτήρια, που επίσης βοηθούν μια αγορά να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για data centers, είναι τα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές, το φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα, η διαθεσιμότητα ακινήτων ικανών να φιλοξενήσουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Ως δευτερεύουσας σημασίας κριτήρια, που ωστόσο ενισχύουν το προφίλ ενός οικοσυστήματος είναι οι τιμές της ενέργειας και των ακινήτων, όπως και το επενδυτικό ρίσκο της περιοχής.

Data center hub made in Greece

Η Microsoft ετοιμάζει την κατασκευή του Data Center Region στην Αττική, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επένδυση που θα ξεπεράσει σε βάθος χρόνου τα 500 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει τρία data centers. Τα τρία Κέντρα Δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης, σε περιοχή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και σε περιοχές του Δήμου Κρωπίας.

Η Lamda Hellix, η οποία μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε την επόμενη μεγάλη της επένδυση ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ για δύο ακόμη εγκαταστάσεις, ως μέλος πλέον του αμερικανικού ομίλου Digital Realty.

Miα από τις επερχόμενες τοπικές ζώνες της επί ελληνικού εδάφους αποφάσισε να δημιουργήσει και η Amazon Web Services. Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα την επένδυση, με στόχο ήδη από το τέλος του έτους να μπορεί να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες στους πελάτες της.

Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η Lancom ανακοίνωσε τη λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ τη επέκταση του data center της κατά 1.200 τ.μ. σχεδιάζει και η Hellas Sat, προχωρώντας σε επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

TAGS:

close menu