Προϊόντα-Υπηρεσίες

H Apple έχασε 81 δισ. δολάρια – Oι επενδυτές δεν “χάρηκαν” με τα νέα iPhone

Μπορεί οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο (εκτός Κίνας όμως, καθώς οι κινεζικές πλατφόρμες live streaming αποφάσισαν να “κόψουν” την παρουσίαση) να ενθουσιάστηκαν με τα νέα iPhone που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ, όμως οι επενδυτές δεν είχαν την ίδια άποψη.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 4% στην συνεδρίαση που ακολούθησε την παρουσίαση, κάτι που οδήγησε στην απώλεια 81 δισ. δολαρίων από την αξία της εταιρείας. Το iPhone 12 θα είναι διαθέσιμο στις 6,1″ με το μικρότερο iPhone mini να έρχεται στις 5,4″. Το πιο premium iPhone 12 pro θα πωλείται στις 6,1″ αι 6,7″, με τα νέα τηλέφωνα να διαθέτουν επίσης πιο ανθεκτικές οθόνες, αναβαθμισμένες κάμερες και ταχύτερο επεξεργαστή.

Η εταιρεία επίσης αποκάλυψε το νέο HomePod mini, μια μικρότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση του έξυπνου ηχείου της, το οποίο θα πωλείται στα 99 δολάρια.

Αν και τα περισσότερα στοιχεία της παρουσίασης θα έπρεπε να έχουν ενθουσιάσει κοινό και αγορές, υπήρξαν κάποιοι “αστερίσκοι” οι οποίοι οδήγησαν στο αρνητικό κλίμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το κυριότερο ήταν η απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει από τις συσκευασίες των νέων iPhone τους φορτιστές και τα ακουστικά, μια κίνηση που σύμφωνα με την Apple συμβάλει στην μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Οι μετοχές της εταιρείας είδαν μια μικρή πτώση να προηγείται της εκδήλωσης, η οποία και ισχυροποιήθηκε μόλις αυτή τελείωσε, με την μετοχή της Apple να φτάνει έως και τα 119,65 δολάρια.

Ισχυρές πωλήσεις το 2021

Από την μεριά τους οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα νέα iPhone θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρότερο από το συνηθισμένο κύκλο αναβαθμίσεων μεταξύ των πελατών της εταιρείας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν το πρώτο 5G τηλέφωνο της διάσημης εταιρείας του Κουπερτίνο.

Όπως υποστήριξε ο αναλυτής της Westbrush, Dan Ives σε σημείωμα προς τους επενδυτές, από τα 950 εκατομμύρια iPhone που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον πλανήτη, περίπου τα 350 εκατομμύρια από αυτά θα αναβαθμιστούν το 2020 και το 2021.

Μια τέτοια μαζική αναβάθμιση θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της εταιρείας, όμως αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι κατά πόσο θα μπορούσε η Apple να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Κίνα παραμένουν σε τεταμένο επίπεδο και τα εργοστάσια στη χώρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω του εμπορικού πολέμου.

close menu