Έρευνες - Μελέτες

Tα υβριδικά μοντέλα εργασίας, η τηλεργασία και η ποικιλομορφία που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού έχουν αλλάξει την μορφολογία της αγοράς εργασίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της Μεγάλης Βρετανίας, στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 δημιουργήθηκαν 58 χιλ. θέσεις εργασίας στον τομέα τεχνολογίας και πληροφορικής, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την πλειονότητα των νέων θέσεων.

Στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, υπήρχαν μόλις 1,6 εκατ. άνθρωποι που απασχολούνταν στον τομέα πληροφοριών και επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για αύξηση 69 χιλ. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και 186 χιλ. περισσότερες από το προ πανδημίας επίπεδο Ιούλιο έως Σεπτέμβριο 2019 1,4 εκατομμυρίων.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης ότι η τεχνολογία ήταν ο τρίτος ταχύτερος τομέας για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, και επίσης ο τρίτος ταχύτερος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες: 41 χιλ. γυναίκες απασχολήθηκαν στον τομέα των πληροφορικής και των επικοινωνιών μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 17 χιλ. άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι από όλες τις νέες θέσεις εργασίας τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν, το 71% ήταν εξασφαλισμένες από γυναίκες.

Ο Bev White, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προσλήψεων Harvey Nash Group, είπε ότι, ενώ ήταν ακόμη νωρίς για τελικά συμπεράσματα, η μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει η υβριδική εργασία φαίνεται να ωφελεί τις γυναίκες. “Χαίρομαι που βλέπω ότι φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο. Έχουμε δει πλέον να δημιουργούνται σχεδόν 150 χιλ. θέσεις εργασίας για γυναίκες στην τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία δύο χρόνια”, δήλωσε ο White. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ONS, υπάρχουν πλέον 150 χιλ. επιπλέον γυναίκες που εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 39% και υποδηλώνει ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στις ΤΠΕ αρχίζει να αυξάνεται.

Η Lisa Heneghan, chief digital officer στη σύμβουλο KPMG UK, είπε ότι η αύξηση των γυναικών που εισέρχονται στο τεχνολογικό δυναμικό ήταν «εξαιρετικά νέα» για τις επιχειρήσεις. “Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν πώς η καλύτερη ποικιλομορφία και η συμπερίληψη μπορεί να προσφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη και πλεονεκτήματα σε όλες τις επιχειρήσεις. Περιλαμβάνουν καλύτερη οικονομική απόδοση, αυξημένη δημιουργικότητα και καινοτομία, μικρότερη απουσία, μεγαλύτερη διατήρηση ταλέντων και μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων”, δήλωσε η Heneghan.

“Επιπλέον, η διαφορετικότητα έχει να κάνει με τη συγκέντρωση ανθρώπων που προκαλούν ο ένας τον άλλον, για να ενθαρρύνουν νέους τρόπους σκέψης και να φέρουν μια πιο δημιουργική προοπτική στο χώρο εργασίας. Χωρίς αυτό το χωνευτήρι διαφορετικών προοπτικών, η καινοτομία πιθανότατα θα καθυστερήσει.”

close menu