Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Πατούλης: Με έργα 98,3 εκατ. ευρώ η “Πράσινη Μετάβαση” της Αττικής γίνεται πράξη

Σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης, ο οποίος θα είναι ενοποιημένος με υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και με τις μονάδες επεξεργασίας, την κατασκευή των οποίων έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, θα αποκτήσουν άμεσα 50 δήμοι της Αττικής, χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.

Η σχετική απόφαση πλήρους χρηματοδότησης πέντε ολοκληρωμένων έργων ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατ. ευρώ, ήδη ανακοινώθηκε με Πράξεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το έργο αφορά στη δωρεάν παραχώρηση για χρήση σε 50 εκατ. των 66 Δήμων, σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης, στη βάση μιας συμφωνίας – πλαίσιο του ΕΔΣΝΑ, η οποία υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο Ζάππειο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος, δημάρχων.

Με την ενίσχυση αυτή θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος καθώς θα προστεθούν επιπλέον 130.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική, αυξάνοντας κατά 50% τις επιδόσεις ανακύκλωσης ενώ θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, ετησίως, για τους πολίτες, μόνον από την αποφυγή επιβολής του τέλους ταφής που χρεώνονται οι Δήμοι για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται στη Φυλή.
«Υλοποιούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας,  για μια “πράσινη” Αττική, “πρώτη” Περιφέρεια στην Ανακύκλωση», τονίζει με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και επισημαίνει: «Η “πράσινη μετάβαση” της Αττικής γίνεται πράξη. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100  εκατ. ευρώ προς όφελος των πολιτών 50 Δήμων της Περιφέρειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη…

Πλέον, η Αττική γυρίζει οριστικά σελίδα. Με τον νέο εξοπλισμό ανακύκλωσης που θα δώσουμε δωρεάν στους Δήμους, το οποίο θα είναι ενοποιημένο με υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και με τις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, την κατασκευή των οποίων έχουμε δρομολογήσει, αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα  της επιτελικής λειτουργίας και συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΔΣΝΑ και Δήμων.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, μαζί με τους Δήμους. Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους Δήμους σύγχρονα εργαλεία,  που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο του 55% ανακύκλωση ως το 2025».

close menu