Ψηφιακή Στρατηγική

Γιατί η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο data center hub;

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στο τομέα δημιουργίας data centers (κέντρων δεδομένων) βρίσκεται η χώρα μας με εταιρίες κολοσσούς να έχουν ανακοινώσει επενδύσεις που θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνικό οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ανακοινώσεις εταιρειών όπως Amazon, η Microsoft, η Google και η Digital Realty, μέσω της Lamda Hellix.

Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, όπως έχουν επισημάνει τα επιτελικά στελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών  που επενδύουν στην Ελλάδα, δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες σε μέγεθος και σε τελική ανάλυση τον απλό καταναλωτή. Με ποιο όμως τρόπο θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τελικά γιατί το αποτύπωμα αυτών των επενδύσεων αφορά και τον απλό πολίτη-καταναλωτή; Τι είναι με απλά λόγια τα περίφημα data (δεδομένα) που θεωρούνται «ο πλούτος» του σήμερα;

Data και data centers
Τα κέντρα δεδομένων σήμερα, όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην θεμελίωση του data center της Lamda Hellix (Athens 3) στο Κορωπί (εγκαινιάζεται στο τέλος του τρέχοντος έτους) είναι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού της ψηφιακής οικονομίας. Επιτρέπουν με απλά λόγια την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία.

Όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος οι περισσότερες ενέργειες που κάνουμε όλοι μας καθημερινά μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή μας, όπως οι ηλεκτρονικές αγορές, η σύνδεση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social media), οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, η επικοινωνία μέσω σταθερών και κινητών συσκευών, ακόμα και η τηλεϊατρική, περνάνε μέσα από ένα κέντρο δεδομένων (data center). Όλα αυτά τα δεδομένα που συναλλάσσονται γίνονται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια ακριβώς επειδή υπάρχουν τα data centers. Ένας έμπορος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έχει πλέον πρόσβαση σε ένα αγοραστικό κοινό που καλύπτει όλη τη χώρα μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Πίσω από όλες αυτές τις πλατφόρμες, τα data centers στηρίζουν και διασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των προαναφερθέντων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πυλώνες όχι μονό της ψηφιακής αλλά όλης της οικονομίας και του εμπορίου εν γένει”.

Τα οφέλη που προκύπτουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τις επιχειρηματικούς κολοσσούς που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, εστιάζονται στο γεγονός της δυνατότητας πρόσβασης και αξιοποίησης των δεδομένων που υπάρχουν σε υποδομές data center & cloud παγκοσμίου κλάσεως καθώς και τις δυνατότητες διεύρυνσης των επιλογών των επιχειρήσεων αναφορικά με την κάλυψη, τη συνδεσιμότητα, την χωρητικότητα, αλλά και τον έλεγχο των δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτονομία σε οικονομίες κλίμακας. Γενικότερα τα κέντρα δεδομένων διευκολύνουν κι επιταχύνουν τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που μεταξύ άλλων οδηγούν στην αύξηση των ταχυτήτων και της ευκολίας με την οποία οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και οι πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι της παραμονής σημαντικού μέρους των δεδομένων στη χώρα μας, σε υποδομές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα καλύτερα κέντρα δεδομένων του εξωτερικού, γεγονός που δίνει ώθηση και στα οικοσυστήματα ανθρώπων, ώριμων εταιρειών, νεοφυών επιχειρήσεων.

Τελικοί αποδέκτες όλων αυτών των υπηρεσιών και προϊόντων των επιχειρήσεων είναι οι καταναλωτές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα μιας μικρομεσαίας εταιρείας λιανικής πώλησης που καταφέρνει να βελτιώσει τη διαχείριση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της μέσα από την χρήση υπηρεσιών των κέντρων δεδομένων με χαμηλό κόστος που έχει ως αποτέλεσμα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον τελικό καταναλωτή, τόσο από πλευράς ποιοτικής εξυπηρέτησης όσο και από πλευρά τιμών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας
Σε πρόσφατη συνάντηση του με δημοσιογράφους με αφορμή την νέα επένδυση της Lamda Hellix στην Κρήτη ο κ.Κάκκος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που την έχουν κάνει ελκυστική σε επενδύσεις στον τομέα αυτό. Η στρατηγική γεωγραφική θέσης της Ελλάδος που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς και η οικονομική σταθερότητα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση αποτελούν ένα βασικό στοιχείο που έχει οδηγήσει την χώρα μας να βρίσκεται στα ραντάρ των μεγάλων εταιρείων.

Έχοντας υπόψη ότι το 90% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως γίνεται μέσα από υποβρύχιες καλωδιακές συνδέσεις, μαζί με την γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον ένας φιλικός προορισμός για τέτοιες επενδύσεις, αποκτώντας ψηφιακή βαρύτητα.
Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή όπου ήδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών Data Center σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλάδος έντασης κεφαλαίου που δημιουργεί θέσεις εργασίας

Παρά το γεγονός ότι τα data centers αποτελούν επενδύσεις έντασης κεφαλαίου, η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε αυτά, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, είναι σημαντική. Για παράδειγμα η Lamda Hellix , σαν εταιρεία προβλέπει  ότι θα υπερδιπλασιάσει το προσωπικό που απασχολεί  με βάση το επενδυτικό της πλάνο τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ ήδη, το προσωπικό της  έχει αυξηθεί πάνω από 25% τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ίδιο, δηλαδή αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες εταιρείες που ανακοίνωσαν επενδύσεις στην χώρα μας. Επιπλέον, η έμμεση αύξηση της απασχόλησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς εταιρείες – συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές θα αυξήσουν το προσωπικό τους προκειμένου να είναι σε θέση να ακολουθήσουν είτε την παραγωγική λειτουργία των επενδύσεών είτε  νέες επενδύσεις. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των facilities management, αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες μελετών κλπ.

close menu