Γενικές Ειδήσεις

Forbes: Έξι Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του 2023 – Πρωτιά για τη Μαρία Αγγελικούση

Οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν φτωχότεροι κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022

Έξι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου που καταρτίζει το περιοδικό Forbes για το 2023  με την εκπροσώπηση της χώρας μας  να έχει αυξηθεί από τις 4 συμμετοχές που είχε το 2022.

Όπως σημειώνει το περιοδικό για την παγκόσμια κατάταξη, οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν φτωχότεροι κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Τα 2/3 των Top-25 είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται σε σχέση με πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ της λίστας συνολικά. Ωστόσο, κανείς δεν έχασε περισσότερα από τον Τζεφ Μπέζος καθώς οι μετοχές της Amazon διολίσθησαν κατά 38%. Με άλλα λόγια, ο Μπέζος έχασε 57 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του και από το Νο. 2 στον κόσμο το 2022 έπεσε στο Νο. 3 φέτος.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος φέτος, ήταν ο Έλον Μασκ, που αφενός στερήθηκε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο μετά την εξαγορά της Twitter, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την πώληση μετοχών της Tesla, τρομάζοντας τους επενδυτές. Ο Μασκ, ο οποίος έχει 39 δισ. δολ. λιγότερα από έναν χρόνο πριν, είναι τώρα Νο. 2.

Πρώτη στη λίστα των πλουσιότερων Ελλήνων και στη θέση 455 της συνολικής κατάταξης είναι η νεοεισερχόμενη στους πίνακες του Forbes, Μαρία Αγγελικούση. Η περιουσία της 41χρονης εφοπλίστριας υπολογίζεται στα 5,6 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων και στη θέση 905 της συνολικής λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων. Ο 61χρονος επιχειρηματίας αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.

Την τρίτη ελληνική εκπροσώπηση και στη θέση 1.067 της συνολικής λίστας είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια.

Τέταρτος στον κατάλογο των Ελλήνων και στη θέση 1.575 της λίστας του Forbes καταλαμβάνει έρχεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του με περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από την Motor Oil έως τον χώρο των media.

Η πέμπτη ελληνική συμμετοχή είναι της Μαριάννας Λάτσης και των αδερφιών της, Σπύρου και Μαργαρίτας, με περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων που της φέρνει στη θέση 1.804 των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Στην έκτη θέση μεταξύ των Ελλήνων βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και οι αδερφές του, Μαριάννα και Μαργαρίτα, με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων και στη θέση 1.905 της λίστας του περιοδικού.

Σημειώνεται η Μαρία Αγγελικούση και η Μαριάννα Λάτση μπαίνουν για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού.

Η συνολική περιουσία των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων που βρέθηκαν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου φτάνει τα 16,6 δισ. δολάρια.

close menu