Τηλεπικοινωνίες

Εργα ψηφιακών υπηρεσιών ύψους 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνονται σημαντικά έργα και οι άλλες πρωτοβουλίες για τον Τεχνολογικό Εκσυγχρονισμό της χώρας μέσω Ψηφιακών Υπηρεσιών και Εργων Υποδομών.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που εντοπίζονται και στους τέσσερις άξονες του σχεδίου, με συνολικό ύψος που εκτιμάται πως θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 2,1 δισ. ευρώ του «Άξονα Ψηφιακού Μετασχηματισμού», δηλαδή άνω των έξι δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα στον «Άξονα Πράσινη Μετάβαση» περιλαμβάνονται έργα ψηφιοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη έξυπνων δικτύων μεταφοράς ενέργειας κ.α.

Στον «Άξονα Απασχόληση, Δεξιότητες και Κοινωνική Συνοχή» εντάσσονται προγράμματα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση. Τέλος, στον «Άξονα ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την e-δικαιοσύνη, που ξεκινά από την αναβάθμιση των συστημάτων τήρησης αρχείων των δικαστηρίων, την ψηφιοποίηση αρχείων, την επέκταση συστημάτων πληροφορικής και φτάνει μέχρι την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ψηφιακών δεξιοτήτων για δικαστές και το δικαστικό προσωπικό.

Αν και το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη δεν περιγράφει αναλυτικά τα έργα, δύο από τις πρωτοβουλίες που επισημαίνονται είναι η ρύθμιση για προεγκατάσταση δομημένων καλωδιώσεων σε κτίρια προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber to the home – FTTH) καθώς και οι «Διάδρομοι 5G», «ένα συνεργατικό δίκτυο διασυνοριακών “διαδρόμων” μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη δοκιμή, περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας 5G» στις μεταφορές.

 ΕΔΩ  η συνέχεια στο άρθρο του Φώτη Κόλλια στο euro2day.gr

close menu