Τεχνολογίες

Έλον Μασκ: Απαιτείται εναλλακτική προσέγγιση του AI για να μην καταστραφεί η ανθρωπότητα

Ο Έλον Μασκ ίδρυσε επίσης μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία X.AI, τον Μάρτιο.

Για την ανάπτυξη ενός προγράμματος «μέγιστης τεχνητής νοημοσύνης», η οποία αναζητεί την αλήθεια, ανακοίνωσε ότι εργάζεται ο Έλον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, τόνισε ότι απαιτείται εναλλακτική προσέγγιση στη δημιουργία AI, για να μην καταστραφεί η ανθρωπότητα. Ουσιαστικά αναζητεί το αντίπαλον δέος του δημοφιλούς ChatGPT, από την OpenAI.

«Θα ξεκινήσω κάτι που ονομάζω TruthGPT ή μια μέγιστη AI, που αναζητεί την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του Σύμπαντος», δήλωσε ο Μασκ. «Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια, με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το Σύμπαν είναι απίθανο να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του Σύμπαντος».

Ο Μασκ χαρακτήρισε το TruthGPT διόρθωση της πορείας του OpenAI, του μη κερδοσκοπικού λογισμικού ΑΙ που βοήθησε να ιδρυθεί, το οποίο έκτοτε έχει αρχίσει να λειτουργεί ως κερδοσκοπική θυγατρική. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι τα κίνητρα κέρδους του OpenAI θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ηθική των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί και χαρακτήρισε το TruthGPT ως μια πιο διαφανή επιλογή.

Τον Φεβρουάριο έγραψε στο Twitter ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι το TruthGPT», ενώ παράλληλα επέστησε την προσοχή στους κινδύνους των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, όπως αυτά που κατασκευάζει η Open AI.

Ο Μασκ μαζί με αρκετούς άλλους ερευνητές AI υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο, η οποία καλεί τις εταιρείες να διακόψουν τα «γιγαντιαία πειράματα AI», που οι δημιουργοί τους δεν μπορούν να «κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν αξιόπιστα». Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έχει υλοποιηθεί το TruthGPT του Μασκ, αλλά φαίνεται ότι το εννοεί πραγματικά σοβαρά, αφού ανέφερε το μοντέλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Ο Έλον Μασκ ίδρυσε επίσης μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία X.AI, τον Μάρτιο.

close menu