Έργα - Διαγωνισμοί

Ελληνοβουλγαρική συμμαχία για δίκτυο 5G σε δρόμους προς Σερβία και Ελλάδα

Οι Ελληνικές Cosmote και Wings και οι Βουλγαρικές A1 Bulgaria Telecom και Cetin Bulgaria θα κατασκευάσουν ένα τεράστιο έργο συνδεσιμότητας 5G με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Για την επικράτεια της Βουλγαρίας, τα δύο έργα θα λάβουν συνολικά πάνω από 5,57 εκατομμύρια ευρώ (6 εκατομμύρια δολάρια) σε επιχορηγήσεις από τη CEF, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας.

Στο πρώτο έργο, η Cetin Bulgaria, θυγατρική της telco Yettel Bulgaria, θα συνεργαστεί με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας για την υλοποίηση διασυνοριακής υποδομής 5G μεταξύ της Σόφιας και του Ντιμιτρόβγκραντ στη Σερβία, ως μέρος του διαδρόμου Orient/East-Med, ο οποίος είναι ένας από τους δέκα άξονες προτεραιότητας του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Το έργο αυτό θα λάβει χρηματοδότηση άνω των 3,36 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεχωριστά, η A1 Bulgaria, μέρος του Ομίλου A1 Telekom Austria, θα αναπτύξει απρόσκοπτη 5G και περιαγωγή πάνω από 173 χιλιόμετρα από τη Σόφια στο συνοριακό σημείο ελέγχου Kulata με την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός έργου που ονομάζεται 5G SEAGUL. Η βουλγαρική εταιρεία θα επωφεληθεί από επιχορηγήσεις της ΕΕ ύψους 2,21 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Έλληνες εταίροι του έργου Wings και Cosmote θα εργαστούν σε ένα οδικό τμήμα 300 km στην ελληνική πλευρά. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών, ανέφερε το υπουργείο.

Το έργο Βαλκανικής 5G της Cetin Bulgaria είναι μεταξύ των 42 δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες η Επιτροπή της ΕΕ διέθεσε την περασμένη εβδομάδα συνολικά 260 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα CEF Digital. Το έργο 5G SEAGUL εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος.

close menu