Τεχνολογίες

Δισεκατομμύρια email και κωδικοί ήταν εκτεθειμένοι στο Internet

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται μεγάλοι συνδυασμοί ζευγών email και κωδικών πρόσβασης, η κλίμακα αυτής της παραβίασης είναι σημαντική.

Η DarkBeam, μια εταιρεία προστασίας ψηφιακών κινδύνων, υπέστη πρόσφατα παραβίαση δεδομένων που εξέθεσε δισεκατομμύρια συνδυασμούς email και κωδικού πρόσβασης.
Η διαρροή ανακαλύφθηκε από τον Bob Diachenko, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Security Discovery, στις 18 Σεπτεμβρίου 2023. Η βάση δεδομένων που περιείχε τις πληροφορίες που διέρρευσαν παρέμεινε απροστάτευτη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε μέσω internet για άγνωστο χρονικό διάστημα προτού εξασφαλιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κωδικοί πρόσβασης που διέρρευσαν σε αυτήν τη βάση δεδομένων προήλθαν στην πραγματικότητα από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων. Προφανώς, η DarkBeam συγκέντρωνε αυτές τις πληροφορίες για να ειδοποιήσει τους πελάτες της σχετικά με μελλοντικές παραβιάσεις δεδομένων, αν και είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η διαρροή επηρεάζει και μη πελάτες της.

Αυτή η διαρροή δεδομένων είναι ανησυχητική επειδή δίνει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες επίθεσης. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται μεγάλοι συνδυασμοί ζευγών email και κωδικών πρόσβασης, η κλίμακα αυτής της παραβίασης είναι σημαντική.

Εάν ανησυχείτε ότι ο συνδυασμός email και κωδικού πρόσβασης μπορεί να έχει εκτεθεί, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε. Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας. Συνιστάται επίσης να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς και υπηρεσίες που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα.

Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας έχει εμπλακεί σε γνωστές παραβιάσεις δεδομένων επισκεπτόμενοι sites όπως το Have I Been Pwned.

close menu