Διεθνή

“Βόμβα μεγατόνων” Ο Τζεφ Μπέζος παραιτήθηκε από την Amazon

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Amazon γνωστοποίησε την είδηση «βόμβα μεγατόνων» σύμφωνα με την οποία ο ο ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος, θα παραιτηθεί από εκτελεστικός διευθυντής (CEO). Δημοσίευμα στον Guardian αναφέρει ότι ο Τζεφ Μπέζος θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ωστόσο θα δώσει τα ηνία στον Andy Jassy, τον εκτελεστικό διευθυντή της Amazon Web Services.

Οι διοικητικές αλλαγές στην Amazon θα γίνουν στο γ’ τρίμηνο του 2021. Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη ίδρυσε την Amazon το 1994. Η αμερικάνικη εταιρεία εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό κολοσσό και μια από τις επιχειρήσεις με τον μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως. Η προσωπική περιουσία του 57χρονου επιχειρηματία ξεπερνά τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση για την παραίτηση του Jeff Bezos έρχεται την ώρα που ο κύκλος εργασιών της Amazon καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η πανδημία κορωνοϊού έστρεψε τους πολίτες στο διαδικτυακό εμπόριο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 125,5 δισ. δολάρια το δ’  τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 7,2 δισ. δολάρια.

Τι αναφέρει στην επιστολή του
Στην επιστολή παραίτησής του από CEO της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος ξεκινά λέγοντας:
«Αγαπητοί Amazonians: Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα αναλάβω εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, με τον Andy Jassy να αναλαμβάνει CEO. Από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου σκοπεύω να αφιερώσω την ενέργεια και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Για τον Andy Jassy, τον άνθρωπο που τον διαδέχεται στη θέση του CEO, τόνισε:
«Ο Andy είναι πασίγνωστος στην εταιρεία και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα που είμαι και εγώ. Θα γίνει ένας εξαιρετικός ηγέτης και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου».

«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα που δεν είχε καν όνομα. Το πιο συχνό ερώτημα που έθετε εκείνον τον καιρό ήταν: “Τι είναι το Ίντερνετ”. Ήταν ευλογία ότι δεν χρειάστηκε να το εξηγώ για αρκετό καιρό. Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύρια ταλαντούχους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις. Η Amazon έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου».

«Πώς έγινε αυτό; Η εφεύρεση είναι η ρίζα της επιτυχίας μας. Κάναμε απίθανα πράγματα μαζί, τα οποία στη συνέχεια φαίνονταν “φυσιολογικά”. Δημιουργήσαμε τα customer reviews, το 1-Click, το fast shipping, το Just Walk Out shopping, το Climate Pledge, το Kindle, το Alexa και πολλά άλλα. Μια καταπληκτική εφεύρεση, λίγα χρόνια μετά δείχνει φυσιολογική. Οι άνθρωποι χασμουριούνται. Και αυτό το χασμουρητό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για τον εφευρέτη».

 Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την Amazon
Ο Τζέφρυ Μπέζος, γνωστός ως Τζεφ Μπέζος,  (Jeffrey Preston Jorgensen το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκι, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, από την Ζακλίν και τον Τεντ Γιόργκεσεν. Το επώνυμο «Μπέζος» το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος. Οι πρόγονοί του, από τη μεριά της μητέρας του, ήταν άποικοι που κατοικούσαν στο Τέξας και σιγά-σιγά απέκτησαν ένα αγρόκτημα 25 χιλιάδων στρεμμάτων. Από τον Μάρτιο του 2015, ο Μπέζος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στο Τέξας των ΗΠΑ.

close menu