Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Apple και Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο μιας διαμάχης 15 δισ. δολαρίων

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση σε δικαστική απόφαση που αφορά την Apple και την Ιρλανδία.

Οπως θυμίζει το CNBC, το γενικό δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η Κομισιόν δεν απέδειξε πως η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δώσει φορολογικά προνόμια στον τεχνολογικό γίγαντα.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υποστήριξε το 2016 ότι η Apple έπρεπε να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ (15,17 δισ. δολάρια) μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, αφού η τελευταία χορήγησε «αδικαιολόγητα φορολογικά οφέλη» στην εταιρεία. Ωστόσο, τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και ο τεχνολογικός γίγαντας αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό.

Η Κομισιόν θα παραπέμψει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», δήλωσε η Βεστάγκερ την Παρασκευή.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες πληρώνουν δίκαιο μερίδιο του φόρου τους», σημείωσε η Επίτροπος.

close menu