Πληροφορική

Ανακαλύψτε τις πρώτες θεματικές εκθέσεις στο SearchCulture.gr

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ανταποκρινόμενο στις αυξημένες ανάγκες ψηφιακής πρόσβασης σε ποιοτικό πολιτιστικό περιεχόμενο, βελτιώνει την εμπειρία της πλοήγησης στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr εγκαινιάζοντας τις πρώτες θεματικές εκθέσεις.

Στις θεματικές εκθέσεις συγκεντρώνονται ψηφιακά αντικείμενα από διαφορετικές συλλογές, με νοηματική συνάφεια, τα οποία αφηγούνται ιστορίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Σας προτρέπουμε να ξεκινήσετε από τις πρώτες δεκατρείς ενδεικτικές θεματικές εκθέσεις που είναι ήδη διαθέσιμες.

Περιηγηθείτε σε νοσταλγικά φωτογραφικά πορτραίτα παιδιών από τις αρχές του εικοστού αιώνα, γνωρίστε τον γοητευτικό κόσμο των ανασκαφών, ταξιδέψτε σε παραλίες και θάλασσες μέσα από έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και εξερευνήστε την απαράμιλλη τέχνη του βυζαντινού κοσμήματος. Θυμηθείτε τον οικείο κόσμο του Καραγκιόζη, επισκεφθείτε εσωτερικά σπιτιών που πέρασαν στον καμβά ζωγράφων ή κάντε ένα οδοιπορικό στα σπήλαια της Ελλάδας.

Τα συλλεκτικά και αναμνηστικά αντικείμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μάς ξεναγούν σε 120 χρόνια ιστορίας της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο, η Επανάσταση του 1821 ζωντανεύει μέσα από πίνακες και προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών της, και o δύσκολος αγώνας της ενσωμάτωσης των ξεριζωμένων μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία εικονογραφείται μέσα από αρχειακές φωτογραφίες και πηγές.

Μια διαδικτυακή πύλη φιλική προς τον χρήστη

Η πύλη πολιτιστικού περιεχομένου www.SearchCulture.gr είναι ανοικτή για όλους τους εξερευνητές του πολιτισμού που παράγεται στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας ότι η πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό και την τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στη δύσκολη συνθήκη του περιορισμού, επισπεύσθηκαν οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες για μια έκδοση ακόμα πιο φιλική προς τον χρήστη.

Η νέα αυτή λειτουργικότητα των θεματικών εκθέσεων διευκολύνει τον απλό χρήστη και τον καθοδηγεί να ανακαλύψει περιεχόμενο ή και να δημιουργήσει δικές του αναζητήσεις και θεματικές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές που αναζητούν έγκριτο περιεχόμενο, οργανωμένο με τρόπο που να μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με περισσότερα από μισό εκατομμύριο ψηφιακά αντικείμενα, το SearchCulture.gr διαθέτει αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες. Ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι παρόμοιες εκθέσεις, χρησιμοποιώντας τα εξειδικευμένα φίλτρα αναζήτησης τύπων, χρονολογιών και θεματικών όρων του SearchCulture.gr. Το ΕΚΤ θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες θεματικές, καθώς το περιεχόμενο της πύλης αυξάνεται συνεχώς και νέο ενδιαφέρον περιεχόμενο προστίθεται διαρκώς.

close menu