Ψηφιακή Στρατηγική

Άμεση η προκήρυξη του νέου έργου για τις δομές του Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) αξίας 11 εκατ. ευρώ

Την δυνατότητα να λάβουν απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή και να μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τους ισολογισμούς τους, παρακάμπτοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, θα δώσει σε 130 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ (e-ΓΕΜΗ), για το οποίο το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων ημερών με αρχικού προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ.

Αυτό γνωστοποίησε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν κάπου πρέπει να πέσουν όλες οι δυνάμεις μας, είναι στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, που θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον τρόπο συναλλαγής με το δημόσιο».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Facebook με τίτλο «Boost your business», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, o κ. Παππάς χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ως ένα μεγάλο βήμα που κάνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

«Ήδη, η έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι πλέον μια πάρα πολύ απλή διαδικασία, που μπορεί να πάρει ακόμα και λίγα λεπτά της ώρας. Θέλουμε με αυτό το έργο και με την ενιαία ψηφιακή πύλη, που θα βασίζεται στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, και με έναν κόμβο διαλειτουργικότητας όλων των σημείων του δημοσίου, να μπορεί όλο αυτό να λειτουργεί ως one stop shop. Η ταυτοποιημένη επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να γυρίζει διάφορα μέρη του δημόσιου, για να καταθέσει, π.χ., μια προσφορά για δημόσιο έργο σε δήμο. Θα πρέπει -και αυτή είναι θεμελιώδης υποχρέωση του δημοσίου- να μπορεί το ίδιο το δημόσιο να ανακαλεί έγγραφα, που μπορεί να βρεθούν σε άλλα σημεία του δημοσίου, αντί να υποχρεώνει την επιχείρηση να γυρνάει γύρω-γύρω για να τα βρίσκει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήμα»
Αναφερόμενος για την ενίσχυση των Νεοφυών Επιχειρήσεων τόνισε, «τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήμα» και σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκροτηθεί το νέο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών Equifund, το οποίο έχει κεφάλαιο περίπου 300 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ με συνεισφορά ιδιωτών, τα διαθέσιμα funds πλησιάζουν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στην αιχμή της τεχνολογίας. Ανέφερε επίσης την ενιαία δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, στο πλαίσιο της οποίας διατίθενται από το ΕΣΠΑ 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, που χρηματοδοτεί υποτροφίες εκατοντάδων νέων ερευνητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό» η ελληνική επιχειρηματικότητα να μπει στη διάθεση -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- της πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων που της δίνουν οι νέες τεχνολογίες, δεδομένου ιδίως ότι με βάση την ανάλυση των δεικτών DESI (Digital Economy and Society Index), η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ένα τρίτο του μέσου όρου της ΕΕ, όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία, καταφέρνουν να κάνουν ηλεκτρονική τιμολόγηση που έχουν τη δυνατότητα να πωλούν διασυνοριακά τα προϊόντα τους και να συναλλάσσονται με το δημόσιο.

«Στηρίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και πρωτοπόρες ιδέες σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Σε μια εποχή που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, πιστεύω ειλικρινά και βαθιά ότι οι νέες τεχνολογίες, η πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, πρέπει να μπουν στην καρδιά της νέας ανάπτυξης στην Ελλάδα, να γίνουν η ατμομηχανή. Εκεί πρέπει να γίνει όλη η προσπάθεια και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα και την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων»είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η 83η ΔΕΘ έχει στείλει ένα σημαντικό σήμα διεθνώς, με τον δυναμισμό που επιδεικνύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Το Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ ως ενιαία Ψηφιακή Πύλη
Από τους στόχους της Ψηφιακής Πολιτικής είναι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του ΓΕΜΗ, να λειτουρωγήσει ως ένας κόμβος διαλειτουργικότητας, όπου πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, στο ευρύτερο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της δράσης «Αναβάθμιση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο σχεδιασμός, η προώθηση και υλοποίηση δέσμης μέτρων με στόχο την αξιοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων προς όφελος του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΕΒΕΑ από τον κ. Νίκο Παππά, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και της ΚΕΕ, Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Με το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, προϋπολογισμού πάνω από 11 εκατ. ευρώ, όπως είπε, γίνεται ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Δίνεται η δυνατότητα να παρέχονται 130 χιλιάδες απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις της χώρας εντελώς δωρεάν, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο Νίκος Παπάς σημείωσε ότι το e-ΓΕΜΗ θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα να κατατίθενται ηλεκτρονικά οι ισολογισμοί, σε ψηφιακή μορφή, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Και αυτοί οι ισολογισμοί θα υποβάλλονται σε επεξεργάσιμη μορφή. «Θα έχουμε την εξέλιξη της εφαρμογής Στατιστικών του ΓΕΜΗ σε Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, με επέκταση Στατιστικών ΓΕΜΗ. Η πρωτοβουλία συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, οδηγεί στον εξορθολογισμό των σχέσεων επιχειρήσεων και με το Δημόσιο και αναβαθμίζει συνολικά την παραγωγικότητα», εκτίμησε ο κ. Παππάς.

Ο ίδιος αποδέχθηκε, εξ άλλου, την πρόταση του κ. Μίχαλου, ως Προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ, για την κατάρτιση 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στις ψηφιακές τεχνολογίες επισημαίνοντας ότι «τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους είναι τεχνολογίες νεκρές. Αν αναπτύσσουμε τεχνολογίες, οι οποίες δεν διαχέονται στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεών μας, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η χρονική συγκυρία των χθεσινών ανακοινώσεων είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς «ολοκληρώνονται τα προγράμματα στήριξης της χώρας και οδεύουμε προς μία καθαρή έξοδο στις αγορές, μια εξέλιξη κρίσιμη και για το χώρο των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο χάρτη, μπορεί να την καταστήσει αξιόπιστο κόμβο ώστε να διασυνδέσει αγορές που αφορούν περί τα 800 εκατ. ανθρώπων».

close menu