Κυβέρνηση

Άδωνις Γεωργιάδης: Η κατάρτιση των εργαζομένων στις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί εθνικό στόχο

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση, αυτό που ακούγαμε ήταν «βρείτε μου μία δουλειά», ενώ σήμερα, 4,5 χρόνια μετά, αυτό που ακούω καθημερινά είναι «βρείτε μου υπαλλήλους»

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιστοίχιση μεταξύ των αναγκών της σύγχρονης αγοράς εργασίας και των κατάλληλων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη ενότητα του συνεδρίου του Economist, με θέμα «νέοι εφευρέτες που λάμπουν στην κρίση».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση, αυτό που ακούγαμε ήταν «βρείτε μου μία δουλειά», ενώ σήμερα, 4,5 χρόνια μετά, αυτό που ακούω καθημερινά είναι «βρείτε μου υπαλλήλους».

Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι καταγράφεται έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία, ο αγροτικός, ο τεχνολογικός και ο τουριστικός τομέας, ο κλάδος των τροφίμων κλπ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι παράδοξο η Ελλάδα να παρουσιάζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας ξεπερνά το 10%, χαμηλότερο από το 18% όπου ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ακόμη υψηλό.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τις αναφορές του για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και τεχνικές δεξιότητες.

Όπως διαπίστωσε, η αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των απαιτούμενων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, είναι υπαρκτό πρόβλημα. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Όμως, ακριβώς εκεί παρεμβαίνουμε. Στόχος είναι να επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, για την επίλυση αυτού του ζητήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, επιδίωξη είναι το upskilling (η αναβάθμιση δεξιοτήτων) και το reskilling (η επανεκπαίδευση) να αφορούν, όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και όσους εργαζόμενους αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερες αμοιβές.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που θα χρειαστούν» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η κατάρτιση των εργαζομένων στις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό στόχο.

Τέλος, απευθυνόμενος σε τέσσερις μαθητές, εκπροσώπους δύο μαθητικών επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι αυτή είναι η Ελλάδα «που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

close menu