Τεχνολογίες

7 στις 10 εταιρείες βλέπουν θετικό αντίκτυπο στο metaverse

Προς ένα μέλλον, κατά πολύ διαφορετικότερο από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν να λειτουργούν, κινούνται σήμερα οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη νέα εποχή τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, το blockchain, τα ψηφιακά δίδυμα και το edge computing, συγκλίνουν για να αναδιαμορφώσουν τις ανθρώπινες εμπειρίες.

“Η επόμενη γενιά του διαδικτύου ξεδιπλώνεται μπροστά μας, προκαλώντας ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε”, διαπιστώνει μια νέα μελέτη της Accenture (Accenture Technology Vision 2022).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σήμερα το 71% των στελεχών πιστεύει ότι το metaverse θα έχει θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους, ενώ το 42% θεωρεί ότι θα προκαλέσει μια ριζική αλλαγή ή μεταμόρφωση. “Καθώς η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικής και ψηφιακής ζωής θολώνει ολοένα και περισσότερο, οι οργανισμοί έχουν την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση, να οικοδομήσουν ένα υπεύθυνο metaverse”, σημειώνει η μελέτη.

Τέσσερις τάσεις

Η έκθεση Accenture Technology Vision 2022 προσδιορίζει τέσσερις βασικές τάσεις, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι οργανισμοί.

– Το WebMe: Putting the Me in Metaverse. Οι επιχειρηματικές στρατηγικές έχουν αναπτυχθεί για το Διαδίκτυο του σήμερα, έναν ψηφιακό κόσμο, όπου οι πλατφόρμες συχνά στερούνται διαλειτουργικότητας και φορητότητας δεδομένων. Το Metaverse και το Web3 είναι σε θέση να αναδιαμορφώσουν το Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, αντί να αποτελεί μια συλλογή ετερόκλητων sites και εφαρμογών, το metaverse θα μας οδηγήσει σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον, στο οποίο η μετακίνηση από το ένα “μέρος” στο άλλο θα είναι τόσο απλή, όσο το περπάτημα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Το 95% των στελεχών πιστεύει ότι οι μελλοντικές ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων των πελατών σε διαφορετικές πλατφόρμες και χώρους.

– Programmable World, Our Planet, Personalized. Καθώς εξελίσσονται οι τεχνολογίες, όπως το 5G, το ambient computing, η επαυξημένη πραγματικότητα και τα έξυπνα υλικά, τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα υφαίνονται όλο και περισσότερο στον ιστό του φυσικού μας κόσμου. Αυτά τα περιβάλλοντα θα αναδιαμορφώσουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τους διάφορους κόσμους, αλλά και θα επαναπροσδιορίσουν οτιδήποτε είναι οικοδομημένο σε αυτούς.

Μάλιστα, το 92% των στελεχών συμφωνεί ότι οι κορυφαίοι οργανισμοί θα ωθήσουν τα όρια του εικονικού κόσμου για να τον κάνουν πιο πραγματικό, αυξάνοντας την ανάγκη για διαρκή και απρόσκοπτη πλοήγηση μεταξύ των ψηφιακών και φυσικών κόσμων.

Ο ρόλος των δεδομένων

The Unreal: Making Synthetic, Authentic. Οι επιχειρήσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από δεδομένα που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αντικατοπτρίζουν πειστικά τον φυσικό κόσμο. Με τον εικονικό κόσμο να γίνεται πραγματικότητα, τώρα είναι η στιγμή για τις ηγετικές ομάδες να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ήδη, το 96% των στελεχών αναφέρει ότι οι οργανισμοί τους έχουν δεσμευτεί για τον έλεγχο της προέλευσης των δεδομένων τους και την ουσιαστική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

– Computing the Impossible: New Machines, New Possibilities. Η εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας μηχανών δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς σε όλους τους κλάδους να διευρύνουν τα όρια του εφικτού. Μηχανές, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιλύουν προβλήματα, που μπορεί έως τώρα να ήταν πολύ δαπανηρά, αναποτελεσματικά ή εντελώς αδύνατα για τους παραδοσιακούς υπολογιστές.

Σχεδόν όλα τα στελέχη (94%) συμφώνησαν ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία των οργανισμών τους θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση της επόμενης γενιάς υπολογιστών για την επίλυση φαινομενικά δυσεπίλυτων προκλήσεων.

TAGS:

Metaverse

close menu