Υπηρεσίες

Το Polys του Kaspersky Innovation Hub παρουσιάζει την πρώτη μηχανή ψηφοφορίας βασισμένη στο blockchain

Το Polys, πρόγραμμα του Kaspersky Innovation Hub που αναπτύσσει μια ασφαλή ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφοφορίας για επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και πολιτικά κόμματα, παρουσίασε  πρωτότυπο της νέας Mηχανής Ψηφοφορίας Polys. Η συσκευή είναι η πρώτη στο είδος της που ενσωματώνει τεχνολογίες blockchain και δουλεύει παράλληλα με το online σύστημα εκλογών Polys, έτσι όλες οι ψήφοι – είτε κατατίθενται σε εκλογικά κέντρα είτε σε προσωπικές συσκευές – να διαβιβάζονται και να επεξεργάζονται συνδυαστικά με ασφαλή τρόπο. Αυτό δίνει στους συμμετέχοντες στις εκλογές τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου ψηφοφορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι διοργανωτές μπορούν να εισάγουν μια ασφαλή επιλογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με εγγυημένη προστασία της ιδιωτικότητας. 

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει πολλά οφέλη τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους συμμετέχοντες στις εκλογές, μεταξύ των οποίων: η δυνατότητα ψήφου εξ αποστάσεως, ο αυτόματος υπολογισμός των αποτελεσμάτων, η διευκόλυνση των τεχνικών προκλήσεων και η παροχή κεντρικής διαχείρισης των διαδικασιών. Ωστόσο, η διαδικτυακή ψηφοφορία μπορεί να αποτελέσει φραγμό για άτομα που δεν είναι συστηματικοί χρήστες smartphones ή φορητών υπολογιστών ή γι’ αυτούς που απλώς προτιμούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Μια άλλη πρόκληση είναι να καταστεί δυνατή μια μυστική ψηφοφορία χωρίς να αποκαλυφθεί η απόφαση ενός ατόμου, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ελέγχουν εάν οι ψήφοί τους έχουν προσμετρηθεί.

Για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, η μηχανή ψηφοφορίας Polys έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί με την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT). Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες ψηφοφορίας αποθηκεύονται με αποκεντρωμένο τρόπο σε διάφορους κόμβους blockchain. Ο διοργανωτής των ψηφοφοριών μπορεί να επιλέξει διάφορους υπολογιστές στους οποίους θα αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα, για παράδειγμα, εκείνους που ανήκουν σε αξιόπιστους οργανισμούς ή σε ανεξάρτητους παρατηρητές. Αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, καθώς οι κακοποιοί θα πρέπει να παραβιάσουν όλους αυτούς τους υπολογιστές προκειμένου να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα.

Για να χρησιμοποιήσουν μία από τις μηχανές, οι ψηφοφόροι χρειάζεται να πιστοποιήσουν τον εαυτό τους με έγγραφα για να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια θα λάβουν έναν μοναδικό κωδικό QR (ή άλλο διακριτικό), ο οποίος δεν κοινοποιείται σε κανέναν άλλον εκτός από τον ψηφοφόρο. Έπειτα από τη σάρωση με μια ειδική συσκευή, αυτός ή αυτή μπορεί να επιλέξει από μια οθόνη στη μηχανή ψηφοφορίας Polys. Μέσω αυτού του κωδικού QR, ένα άτομο μπορεί επίσης να ελέγξει μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής αν η ψήφος του έχει καταχωρηθεί στο blockchain, αλλά το όνομα και η επιλογή του δεν θα αποθηκευτούν στο blockchain για να αποφευχθεί η ανίχνευσή του.

Ένας κωδικός πρόσβασης μπορεί επίσης να συσχετιστεί και με εκλογές σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν ψηφίζει, ο πολίτης βλέπει μόνο εκπροσώπους για τις τοπικές εκλογές που τον αφορούν, ακόμη και αν βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε άλλη περιοχή. Για να επιτρέπονται οι έλεγχοι και οι αναφορές, ένας ειδικός εκτυπωτής Polys μπορεί να συνδεθεί σε αυτό το κατανεμημένο καθολικό παρέχοντας ένα ακριβές γραπτό ίχνος. Αυτή η συσκευή βρίσκεται στην έδρα της περιφερειακής εκλογικής ομάδας και εκδίδει χάρτινη ψηφοφορία μόλις ληφθεί απόφαση.

Οι μηχανές ψηφοφορίας μπορούν να διασυνδεθούν με την online πλατφόρμα ψηφοφορίας Polys μέσα από ένα σύστημα blockchain. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται ένα μητρώο ψηφοφόρων το οποίο εξαλείφει την πιθανότητα κάποιος ψηφοφόρος να ψηφίσει δύο φορές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιλογές. Ως αποτέλεσμα, τεχνολογικά ειδήμονες χρήστες μπορούν να ψηφίσουν με ασφάλεια από το smartphone ή τη συσκευή τους χρησιμοποιώντας την online εκδοχή, ενώ αυτοί που προτιμούν να επισκέπτονται τα εκλογικά κέντρα μπορούν ρίξουν τη ψήφο τους σε μία μηχανή ψηφοφορίας Polys – με όλες τις ψήφους να αποκρύπτονται και να προσμετρούνται αυτόματα.

Αυτή η λειτουργία αυτόματου υπολογισμού μειώνει σημαντικά το κόστος προσωπικού και πόρων για τους διοργανωτές. Επίσης, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μόλις η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, καθιστώντας την όλη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

«Από τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, κατανοούμε τα ζητήματα και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν κατά τη διοργάνωση της κλασικής ψηφοφορίας με χαρτί. Όπως βλέπουμε από την Polys πλατφόρμα μας, η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να λύσει κάποια από αυτά τα ζητήματα, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες για συμμετοχή από απόσταση, όπως ακόμη να αυξήσει την προσέλευση των νέων. Ωστόσο, αν τα εκλογικά κέντρα έκλειναν εντελώς, αυτό θα στερήσει τη δυνατότητα και θα απομακρύνει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων από το να συμμετέχουν σε μία εκλογική διαδικασία και να ακουστεί η φωνή τους. Αυτός είναι ο λόγος που εισαγάγαμε τις νέες μηχανές ψηφοφορίας. Δουλεύοντας μαζί με την online πλατφόρμα, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που προτιμούν με έναν βολικό και διαφανή τρόπο», σχολίασε ο Roman Aleshkin, επικεφαλής προϊόντων στην Polys.

Με αυτά τα πρωτότυπα, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης κατά παραγγελία λύσεων και συσκευών που βασίζονται στην πλατφόρμα Polys, για να ταιριάξουν σε συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις διαφορετικών συστημάτων ψηφοφορίας.

Το Polys προσφέρει μία πλατφόρμα για ψηφοφορίες βασισμένη στο blockchain σε κοινότητες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, φοιτητικά συμβούλια, προκριματικές εκλογές κτλ. Μεταξύ των projects της εταιρείας είναι μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες ψηφοφορίας στο Volgograd, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 82.000 πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα για τις μηχανές ψηφοφορίας Polysκαι πως να αιτηθείτε demo στο επίσημο website.

TAGS:

close menu