Επιχειρήσεις

Zhipu: H κινεζική “Open AI” Startup συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια

Η κινεζική Startup τεχνητής νοημοσύνης Zhipu Huazhang Technology Co. έχει συγκεντρώσει 342 εκατομμύρια δολάρια φέτος από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba Group Holding Ltd. και Tencent Holdings Ltd. Η επένδυση αποτελεί μέρος ενός κύματος κεφαλαίων που ρέει προς τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες των Η.Π.Α.

Η Zhipu είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσπαθούν να δημιουργήσουν εγχώριους ανταγωνιστές στο ChatGPT της OpenAI. Η τεχνολογία της Startup επικεντρώνεται στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων ενημέρωσης.

Η επένδυση της Alibaba και της Tencent στη Zhipu υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της Κίνας για την AI, εντείνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας ενώθηκαν με ανταγωνιστές και ομολόγους τους όπως η Ant Group Co. αλλά και την Xiaomi Corp. για την υποστήριξη της startup με έδρα το Πεκίνο. Η HongShan, η πρώην Sequoia China, και ο ηγέτης παράδοσης φαγητών Meituan συμμετείχαν επίσης στον γύρο χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Πολλές από τις ίδιες εταιρείες – επενδυτές εντάχθηκαν επίσης σε έναν πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων του αντιπάλου της Zhipu, Baichuan. Οι Zhipu και Baichuan είναι μεταξύ των πιο γνωστών νεοσύστατων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, ελπίζοντας να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές Open AI και Anthropic.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κίνα έχει θέσει ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030 και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο κράτους, μεγάλων εταιρειών και Startups.

Με πληροφορίες από Bloomberg.

close menu