Επιχειρήσεις

Weltec Biopower: Σημαντικός ο ρόλος της στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας

Το ενδιαφέρον πολλών πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνει η γερμανική εταιρεία Weltec Biopower, εξειδικευμένη στο βιοαέριο, και οποίες επιθυμούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία των εργοστασίων της.

Τον περασμένο χρόνο, η Weltec επέκτεινε την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά κατασκευάζοντας τέσσερα ακόμη projects και επεκτείνοντας, παράλληλα, τρία υφιστάμενα εργοστάσια. Λόγω των μεγάλων προοπτικών που έχουν τα οργανικά υπολείμματα για την παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η φιλική προς το κλίμα πηγή ενέργειας διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Η Weltec μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σημαντικά σε 17 από τις συνολικά 30 ελληνικές αγροδιατροφικές μονάδες βιοαερίου αποβλήτων σε περιοχές όπως:

Λάρισα
Κόρινθο
Αρκαδία
Μέγαρα
Φιλιππιάδα
Αγρίνιο
Καλαμαριά
Βέροια
Πτολεμαΐδα
Ξάνθη
Κομοτηνή
Επέκταση σε μονάδα στα Μέγαρα

Μία από τις μονάδες αυτές κατασκευάστηκε στα Μέγαρα, το 2015. Τον περασμένο χρόνο, η Weltec επέκτεινε αυτή τη μονάδα βιοαερίου και από τον Μάρτιο του 2021 η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία με διπλασιασμένη ισχύ 1 MW.

«Το εργοστάσιο λειτουργούσε ήδη με μεγάλη επιτυχία πριν από την επέκταση. Μια άνω του μέσου όρου διαθεσιμότητα εργοστασίου, στο 97%, επιβεβαιώνει ότι η επέκταση με τη Weltec ήταν η σωστή απόφαση», ανέφερε ο Γιάννης Τετώρος, ο Έλληνας sales partner της Weltec.

Ήταν επίσης κρίσιμο για την επέκταση το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από τα Μέγαρα είναι γνωστή για την εκτροφή κοτόπουλων και το εργοστάσιο βιοαερίου βρίσκεται σε μία φάρμα 20.000 κοτόπουλων. Εκτός από τα περιττώματα κοτόπουλου, περίπου ίσες ποσότητες πυρηνελαίου, κοπριάς βοοειδών και χοίρων, καθώς και ορός γάλακτος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Νέο εργοστάσιο στη Ριτσώνα

Ο Τετώρος σημείωσε ότι «το εργοστάσιο στα Μέγαρα είναι ένα από τα πιο αποδοτικά έργα βιοαερίου στην Ελλάδα. Η πολυετής εμπειρία και γνώση μας καθώς και η εξαιρετικά ανεπτυγμένη τεχνολογία βιοαερίου από τη Weltec είναι δύο καθοριστικοί λόγοι. Και το κερασάκι στην τούρτα για την επιτυχία αυτού του εργοστασίου είναι η στρατηγικά ευνοϊκή τοποθεσία, η φροντίδα των operators και η χρήση της ζέστης για στάβλους και γραφεία».

Συμπλήρωσε δε πως «έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους δύο operators αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ακόμη εργοστάσιο βιοαερίου στη Ριτσώνα, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Αυτό πρόκειται να ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη. Όπως και στα Μέγαρα, μόνο οργανικά υπολείμματα θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας».

close menu