Επιχειρήσεις

Βουτιά 39% στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup το 2023

Η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές startup προβλέπεται να μειωθεί από τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος

Απότομη προσγείωση στις επενδύσεις στις ευρωπαϊκές startups το 2023, που αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 39%, όπως επισημαίνει η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico. Η  χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας προβλέπεται να μειωθεί φέτος στα 51 δισ. δολάρια από 83 δισ. δολάρια το 2022, όπως αναφέρει το CNBC.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον δισταγμό των επενδυτών στις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά κεφάλαια υπήρξαν σημαντική κινητήρια δύναμη της χρηματοδότησης στην Ευρώπη, και αρκετά αξιόλογα ταμεία VC δημιούργησαν καταστήματα στο Λονδίνο για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή. Η περαιτέρω πτώση της χρηματοδότησης στην Ευρώπη ακολουθεί μια βίαιη χρονιά για την τεχνολογική βιομηχανία πέρυσι — οι επενδύσεις για ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22% στα 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η ευρωπαϊκή αγορά, πάντως, επιδεικνύει κάποια σημάδια «ανθεκτικότητας» σύμφωνα με την Atomico, καθώς η συνολική χρηματιστηριακή αξία των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών ανέκτησε το ψυχολογικό «όριο» των 3 τρισ. δολαρίων που έφτασε το 2021.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποστεί τεράστια πίεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της ανάπτυξης πάση θυσία καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τα δεδομένα στον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι πως είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται πίεση από παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τώρα αν αυτό είναι ρητά η κορύφωση», δήλωσε στο CNBC ο Toμ Βαϊμάιερ, συνεργάτης της Atomico. «Αναμένουμε αυξημένα επίπεδα απολύσεων στο 2023 και έπειτα καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης των κύκλων που κάνει η αγορά» πρόσθεσε. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε κάτι σαν ένα φωτεινό σημείο για τον κλάδο, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν αξιοσημείωτα ποσά χάρη στη φρενίτιδα των επενδυτών.

close menu