Τηλεπικοινωνίες

Vodafone: Στοχεύει σε ανάπτυξη πέρα από το connectivity- Έμφαση σε έργα ΤΠΕ, IoT και συνδρομητική τηλεόραση

“Από μια εταιρεία η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε την κινητή σαν αποκλειστικό έσοδο, η Vodafone τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια multichannel εταιρεία τα έσοδα της οποίας απλώνονται στις υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τα έργα ΙοΤ και συνδρομητική τηλεόραση” όπως ανέφερε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο επικεφαλής της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης.

Ο κ. Μπρουμιδης, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια στην εταιρεία, αναφέρθηκε τόσο στην μέχρι τώρα πορεία της Vodafone και τόνισε: “Σήμερα η κινητή συνιστά κάτω από το 70% της δραστηριότητας μας, εξαγοράσαμε δύο εταιρείες σταθερής τις Hol και Cyta, έχουμε ιδιόκτητο δίκτυο σταθερής και το 30% των πωλήσεών μας γίνεται μέσω digital καναλιών. Επίσης, καταγράφουμε τις πρώτες επιτυχίες στα έργα ΤΠΕ και αναπτύσσουμε υπηρεσίες IoT. Χτίζουμε διαφορετική κουλτούρα στον τρόπο που εργαζόμαστε, αποκτήσαμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αναπτύξαμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη”

Στόχος οι 800 χιλ. συνδέσεις μέχρι το 2025

Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας και τις επενδύσεις που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 800 συνδέσεων οπτικής ίνας FTTH σε ορίζοντα 3ετίας, ενώ τόνισε πως έχει προϋπολογιστεί κόστος επένδυσης για την μετατροπή των συνδέσεων FTTC σε FTTH, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος της επένδυσης.

Σε ότι αφορά στις υποδομές που γίνονται σε οπτικές ίνες, ο επικεφαλής της Vodafone αναγνώρισε πως η χώρα είναι ακόμα στην “εποχή του χαλκού” και πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από όλους να υπάρξει κάλυψη της Ελλάδας με οπτικές ίνες.

Αναφορικά με την ΔΕΗ και μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί της για την χρήση του δικτύου οπτικών ινών που κατασκευάζει, ο κ. Μπρουμίδης διευκρίνησε πως δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση και πως “αν και όταν φτιαχτεί το δίκτυο και αν αυτό λειτουργεί όπως πρέπει και αν οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, τότε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Δεν κάνουμε σχεδιασμό με υποθέσεις. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κάτι που σήμερα δεν υφίσταται”.

“Δεν θα αντιγράψουμε την στρατηγική του ΟΤΕ”

Αναφορικά με την πρόσφατη “διαμάχη” για τις αυξήσεις ταχύτητας που προσέφερε ο ΟΤΕ στους καταναλωτές, ο κ. Μπρουμίδης εξήγησε το εξής: “Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην αύξηση της ταχύτητας προς όφελος του καταναλωτή. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν όλοι οι πάροχοι την ίδια δυνατότητα με τον ΟΤΕ χωρίς επιπλέον κόστος” ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΕΕΤΤ “Δεν είναι δυνατόν η ΕΕΤΤ να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ το 2022 με βάση το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) του 2011. Η ΕΕΤΤ οφείλει να είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχει συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στην αγορά. Παρατηρήθηκε «ρυθμιστική αργία» και αυτό σε κάθε περίπτωση ευνοεί τον ρυθμιζόμενο. Δεν ξέρω αν με το σύγχρονο μοντέλο εξέτασης των πακέτων του ΟΤΕ, τα νέα του τιμολόγια θα εγκριθούν, ίσως ναι ίσως όχι, αλλά αυτό σημαίνει εν τέλει ότι δεν υπάρχει ρυθμιστική σταθερότητα”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπρουμίδης ξεκαθάρισε: “Δεν θα αντιγράψουμε τη στρατηγική του ΟΤΕ. Προχωράμε σε αναβαθμίσεις ανάλογα με αυτό που έχει ανάγκη ο πελάτης μας. Επιλέγουμε να δώσουμε στον πελάτη μας αυτό που έχει αξία γι΄αυτόν. Μπορεί να είναι ο διπλασιασμός της ταχύτητας ή η υπηρεσία Vodafone TV”.

Beyond Connectivity

Όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone αναπτύσσει τις δραστηριότητες της πέρα από την συνδεσιμότητα προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την αλλαγή κουλτούρας όσο αφορά τον τρόπο εργασίας.

Σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone, στόχος είναι το 30% των εσόδων της εταιρείας να προέρχεται από υπηρεσίες όπως είναι το IoT (Internet of Things) το τηλεοπτικό περιεχόμενο (συνδρομητική τηλεόραση) οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και τα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).

Για τα έργα ΤΠΕ σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος, η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς που εκτιμά ότι διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επιλέγει συνεργάτες με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Ο τομέας αυτός, επεσήμανε, αποτελεί προτεραιότητα και στόχος είναι μέχρι και το 2023 να έχει αναλάβει προς υλοποίηση δημόσια και ιδιωτικά έργα ΤΠΕ αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Βάρος στην συνδρομητική τηλεόραση

Σε ότι αφορά στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε στην πολύ καλή έναρξη του Disney+ στη χώρα, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, χωρίς όμως να θελήσει να κάνει περαιτέρω προβλέψεις. Σε ότι αφορά στην ένταξη του HBO στην τηλεοπτική πλατφόρμα της εταιρείας ο επικεφαλής της Vodafone ανέφερε πως οι συζητήσεις για την μορφή της συνεργασίας συνεχίζονται.

Σύμφωνα με συζητήσεις με στελέχη της εταιρείας, υπολογίζεται ότι η Vodafone TV θα έχει διαθέσιμο το πακέτο του ΗΒΟ στις αρχές του 2023.

close menu