Στρατηγική Συνεργασία

Vantage Towers: Χρήση πράσινης ενέργειας με τις μικρο-ανεμογεννήτριες της MOWEA

Η Vantage Towers AG, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την startup MOWEA που έχει έδρα στο Βερολίνο. Οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, εγκαθιστώντας περίπου 752 μικρο-ανεμογεννήτριες σε 52 ιστούς της Vantage Towers στη Γερμανία.

Το πιλοτικό έργο συνδέεται με δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας έως και 650 MWh ετησίως. Κάτω από μέτριες συνθήκες ανέμου, οι ανεμογεννήτριες είναι σε θέση να μειώσουν έως και κατά τα δύο τρίτα ή και περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας του δικτύου και το κόστος ηλεκτρικής λειτουργίας σε καθένα από τους σταθμούς βάσης της Vantage Towers.

Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 έως και 239 τόνους σε σύγκριση με το γερμανικό μείγμα ενέργειας. Η αιολική ενέργεια που παράγεται από τις τουρμπίνες δεν τροφοδοτεί το δίκτυο. Αντίθετα, χρησιμοποιείται απευθείας στους σταθμούς βάσης για την τροφοδοσία του παθητικού εξοπλισμού της Vodafone, του μεγαλύτερου πελάτη της Vantage Towers. Η εγκατάσταση των μικρο-ανεμογεννητριών της MOWEA έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εφόσον μέχρι τότε έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Τα συστήματα αιολικής ενέργειας της MOWEA έχουν συναρμολογούμενο και ευέλικτο σχεδιασμό που μπορεί να προσαρμοστεί στις ενεργειακές απαιτήσεις των σταθμών βάσης. Η MOWEA χρησιμοποιεί τυποποιημένες ανεμογεννήτριες με διεπαφές επικοινωνίας για έξυπνη απομακρυσμένη συντήρηση και έλεγχο, με αλγόριθμο για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης, ενσωματωμένα φρένα για υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα στα τυπικά συστήματα διαχείρισης μπαταριών και ενέργειας. Από την αρχική εγκατάσταση τον Δεκέμβριο του 2019, η τεχνολογία της MOWEA έχει βελτιστοποιηθεί από την Vantage Towers και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Γερμανία) για να ξεπεραστούν ορισμένες τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ενοποίηση συστημάτων αιολικής ενέργειας και σταθμών βάσης.

Vivek Badrinath, Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers AG δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη στρατηγική συνεργασία με την MOWEA, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε οικονομικά αποδοτική και φιλική προς τη συντήρηση ανανεώσιμη ενέργεια σε επιλεγμένους  σταθμούς βάσης με τις ανεμογεννήτριές τους. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον καθώς και προς τον βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Έχουμε περισσότερους από 82.000 ιστούς  στην Ευρώπη. Έτσι, εάν το πιλοτικό έργο στεφθεί με επιτυχία, υπάρχουν σαφείς προοπτικές για τη μελλοντική επέκταση της συνεργασίας μας».

Ο Dr Till Naumann, Διευθύνων Σύμβουλος της MOWEA-Windenergieanlagen δήλωσε: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ευέλικτες λύσεις αιολικής ενέργειας σε βιομηχανικούς χρήστες και να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους. Η συνεργασία μεταξύ της Vantage Towers και της MOWEA είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ καθιερωμένων παικτών της αγοράς και νεοφυών επιχειρήσεων στη μάχη για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Εγκαθιστώντας τις μικρο-ανεμογεννήτριές μας στους σταθμούς βάσης της Vantage Towers, κάνουμε παραγωγή πράσινης ενέργειας επιτόπου για την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύων – με δυνατότητα επέκτασης σε ολόκληρη την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον».

Οι μίνι τουρμπίνες MOWEA έχουν βασικά πλεονεκτήματα στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού, επειδή ο συναρμολογούμενος σχεδιασμός τους καθιστά δυνατή την εγκατάστασή τους σε μέρη όπου οι συμβατικές ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν επιλογή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Vantage Towers βασίζεται επίσης στην υποστήριξη των αρμόδιων αρχών για την έγκριση των μικρο-ανεμογεννητριών της MOWEA. Οι μικρο-ανεμογεννήτριες λειτουργούν επίσης ανεξάρτητα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για απομακρυσμένες τοποθεσίες. Σε αντίθεση με τους ηλιακούς συλλέκτες, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια τη νύχτα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η συνεργασία της Vantage Towers με την MOWEA επιτρέπει στη Vodafone να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2025 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2040. Το πρώτο σημαντικό «πράσινο» ορόσημο της Vantage Towers, δηλαδή τροφοδότηση των υποδομών της Vantage Towers εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια – επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η Vantage Towers έχει ήδη εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες σε περίπου 90 σημεία  και, εάν η δοκιμαστική φάση είναι επιτυχής, θα εγκατασταθούν και άλλοι σε άλλα σημεία.

close menu