Διεθνή

Τζεντιλόνι: Στήριξη της Ελλάδας με πόρους της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος

Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης). Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

«Καλά νέα» η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Καλά νέα» η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ερωτηθείς σχετικά.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα, βεβαίως για την ΕΕ, την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας ότι «αυτά τα θετικά νέα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά επίσης καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών και το γεγονός ότι από μακροοικονομική και οικονομική άποψη το να υπάρχει αυτή η πρόοδος είναι πολύ καλό για τη χώρα».

Με μειωμένη δυναμική συνεχίζει να αναπτύσσεται η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις θερινές – ενδιάμεσες – οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν το Μάιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, σε 0,8% το 2023 (από 1,1% που προβλεπόταν στις εαρινές προβλέψεις) και 1,3% το 2024 (από 1,6%). Για την ΕΕ προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% το 2023 (από 1%) και 1,4% το 2024 (από 1,7%).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 5,6% το 2023 (έναντι 5,8%) και 2,9% το 2024 (έναντι 2,8%).

Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) προβλέπεται πλέον να φθάσει στο 6,5% το 2023 (έναντι 6,7% την άνοιξη) και στο 3,2% το 2024 (έναντι 3,1%) στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σήμερα στη δημοσιότητα οικονομικές προβλέψεις μόνο για τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία). Μεταξύ των χωρών αυτών, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να καταγράψει η Ισπανία, με 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.

Ωστόσο, για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, προβλέπεται το 2023 οικονομική ύφεση στο -0,4% και το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,1%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία προβλέπεται να φτάσει το 6,4% το 2023 και να μειωθεί στο 2,8% το 2024.

Για τη Γαλλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 1% το 2023 και στο 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2023 και να μειωθεί στο 2,7% το 2024.

Για την Ιταλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 0,9% το 2023 και στο 0,8% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 5,9% το 2023 και να μειωθεί στο 2,9% το 2023.

close menu