Επιχειρήσεις

Twitter: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών σε διοικητικά στελέχη για μη τήρηση ομοσπονδιακού κανονισμού

Ο δικηγόρος του Έλον Μασκ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επεδίωξε να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους της Twitter Inc ότι οι ίδιοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόδοση ευθυνών στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει έναν ομοσπονδιακό κανονισμό, αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών κατά την ενεργοποίηση νέων τεχνολογικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων.

Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Μεταφορών των ΗΠΑ (FTC) δεν έχουν την άποψη ότι αυτό είναι τόσο ξεκάθαρο.

Τον Μάιο του 2022 στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με την ίδια επιτροπή, η Twitter συμφώνησε να βελτιώσει τις πρακτικές διαχείρισης των ιδιωτικών στοιχείων που χρησιμοποιούσε, ενώ τις σχετικές ευθύνες τις μεταβίβασε σε στελέχη της διοίκησης που είχαν συγκεκριμένες θέσεις εντός της εταιρίας. Αλλά η συμμόρφωση με τους κανονισμούς προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς ο Μασκ επιχειρεί την ταχεία ενεργοποίηση νέων τεχνολογικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των χρεών, αλλά και της απώλειας εσόδων της Twitter και να την επαναφέρει στην κερδοφορία. Επιπρόσθετα, αρκετά στελέχη της διοίκησης που είχαν επιφορτιστεί με την εφαρμογή των κανονισμών έχουν παραιτηθεί ή οδηγήθηκαν στην απόφαση τους να εγκαταλείψουν την εταιρία.

Οι απόψεις πρώην αξιωματούχων διαφέρουν σχετικά με το αν ο διακανονισμός που έκανε η Twitter με την FTC καθιστά τα στελέχη διοίκησης της εταιρείας άμεσα υπεύθυνα σε νομικό επίπεδο στην περίπτωση που η Twitter αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς το πλαίσιο της συμφωνίας ή για το ενδεχόμενο η ίδια επιτροπή να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως η διεξαγωγή μιας νέας έρευνας ή η επιδίωξη ενός νέου διακανονισμού πριν κινηθεί νομικά κατά συγκεκριμένων προσώπων της διοίκησης.

Ο Χάουαρντ Μπιλς, πρώην διευθυντής του Γραφείου Προστασίας των Καταναλωτών της FTC, δήλωσε ότι αρχής γενομένης με την κυβέρνηση Ομπάμα, η ίδια υπηρεσία προσπάθησε να καταστήσει τα στελέχη της διοίκησης προσωπικά υπεύθυνα για τις αποφάσεις που λαμβάνουν, αλλά και την εφαρμογή τους από τις εταιρίες τους.

Ο ίδιος είπε ότι η FTC είχε πάντοτε την αρμοδιότητα να στραφεί προσωπικά κατά διευθυντικών στελεχών που παραβιάζουν τους κανονισμούς και να τους επιβάλει ποινές, αλλά σπάνια έχει επιλέξει να το πράξει.

Ο Ντέιβιντ Βλάντεκ, πρώην διευθυντής του Γραφείου Προστασίας των Καταναλωτών στην FTC, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μία άλλη έρευνα και πιθανώς μία άλλη ανάληψη δράσης για την επιβολή του νόμου πριν διοικητικά στελέχη της Twitter να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνα για ενδεχόμενη αθέτηση δεσμεύσεων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “η FTC θα κινηθεί ευέλικτα αν αντιληφθεί ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών βρίσκεται σε κίνδυνο”.

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της FTC δήλωσαν ότι η σημερινή υπεύθυνη της FTC Λίνα Καν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την απόδοση προσωπικών ευθυνών σε διευθυντικά στελέχη στην περίπτωση που παραβιάζονται κανονισμοί που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.

Η FTC ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι “παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις στο Twitter με βαθιά ανησυχία. Κανένας εκτελεστικός διευθυντής ή εταιρεία δεν είναι πάνω από το νόμο, ενώ οι εταιρίες θα πρέπει να ακολουθούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από κοινού”.

Η Twitter δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού.

close menu