Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδας: Με QR και instant payment σε πραγματικό χρόνο η πληρωμή φόρων

Με QR από το κινητό τους θα μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν την Εφορία σε πραγματικό χρόνο εντός του Απριλίου, καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρως «κουμπώσει» τα συστήματά της στο instant payment της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενοποιημένο σύστημα θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα μπορεί το κοινό να πληρώνει με άμεση πληρωμή την όποια βεβαιωμένη οφειλή του προς το σύνολο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα, πρώτες ημέρες από την έναρξη λειτουργίας των άμεσων πληρωμών εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος για λογαριασμό του Δημοσίου, υπάρχει ήδη κινητικότητα και αφορά φορείς κεντρικής διοίκησης, αλλά και ένα τμήμα της ΑΑΔΕ, όπως τέλη κυκλοφορίας και e-paravolo.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο μέσω του e-banking, αλλά και του mobile banking, «σπάζοντας» κάθε φραγμό χρόνου και τόπου, καθώς η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα (εξ ου και άμεση) και θα είναι δυνατή όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα του μήνα. Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει η ΔΙΑΣ, που ούτως ή άλλως είναι τεχνολογική εταιρεία.

Το πολύ σημαντικό βήμα που αναμένεται να λύσει τη σχετική γραφειοκρατία και καθυστέρηση είναι ότι ο οφειλέτης θα έχει μέσα σε μόλις 5 λεπτά την on line βεβαίωση της πληρωμής του, προκειμένου άμεσα να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες που τον αφορούν. Στην αγορά μιλάνε ήδη για «επανάσταση», καθώς η διαδικασία πληρωμής μιας φορολογικής εκκρεμότητας, που μπορεί να μπλόκαρε π.χ. την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή έναν εκτελωνισμό, θα γίνεται σε πέντε λεπτά, με πληρωμή από το κινητό ή το internet banking.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι παύει να υπάρχει ο «απαρχαιωμένος» Κωδικός Πληρωμής που είχε η ΑΑΔΕ, όπως και κάποιοι άλλοι δημόσιοι φορείς, και εισέρχεται ο κωδικός RF, που βεβαίως εύκολα μετατρέπεται σε QR , επιτρέποντας τη σάρωσή του.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι σε μόλις 3-4 ημέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε επισήμως η ένταξη του λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα Άμεσων Πληρωμών ΤIPS, έχουν ήδη γίνει συναλλαγές, με hot αποδέκτες το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά και την ΑΑΔΕ, πλην φόρων, που, όπως προαναφέρθηκε, θα ξεκινήσει από Απρίλιο.

Η μέχρι σήμερα συναλλακτική δραστηριότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, δείχνει τα εξής στοιχεία:

Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν 270 άμεσες συναλλαγές πληρωμών. Από αυτές, οι 190 αφορούν πληρωμές σε φορείς κεντρικής κυβέρνησης, στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, που λειτουργεί ως δικαιούχος του Δημοσίου.

Ειδικότερα προς την ΑΑΔΕ, εκτελέστηκαν περίπου 80 συναλλαγές, κυρίως για πληρωμή τελών κυκλοφορίας ή για βεβαίωση e-paravolo. Περίπου οι μισές από αυτές (42 πληρωμές) προήλθαν από το εξωτερικό (πιθανότατα από Έλληνες ή ξένους κατοίκους εξωτερικού, που έδωσαν την instant payment εντολή σε μία από τις 2.500 τράπεζες που είναι στο TIPS) και οι υπόλοιπες 34 προήλθαν εκ μέρους πελατών δύο συνεταιριστικών τραπεζών, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, των οποίων τα συστήματα έχει επιμεληθεί η Natech.

Επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι ένα μεγάλο τμήμα άμεσων συναλλαγών αφορά την αναγνώριση των πτυχίων εξωτερικού, αφού αφορά πληρωμές προς τον ΔΟΑΤΑΠ.

Να σημειωθεί ότι στο TIPS συμμετέχουν 2.500 ευρωπαϊκές τράπεζες και όσοι είναι πελάτες τους μπορούν άμεσα να απολαμβάνουν το πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος που συνδέθηκε με το TIPS (Target Instant Payments Setlements) ως τράπεζα του δικαιούχου για πληρωμές δημόσιας διοίκησης (δηλαδή για λογαριασμό του Δημοσίου) και η δυνατότητα αυτή υλοποιείται εντός και εκτός συνόρων.

Φυσικά, τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών εν γένει, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τη δίνουν οι τράπεζες της χώρας, είτε μέσω IRIS εντελώς ανέξοδα για έως 500 ευρώ την ημέρα, είτε στο πλαίσιο των instant payments, με επιπλέον χρεώσεις, ανάλογα με την πολιτική κάθε ομίλου.

close menu