Τράπεζες

Bloomberg για Τράπεζα Κύπρου: Προς πώληση το 15% – Διαψεύδει η Alpha Bank

Διαψεύδει η Alpha Bank διαπραγματεύσεις για απόκτηση ποσοστού της Τράπεζας Κύπρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δυο εκ των μετόχων της Τράπεζας Κύρου έχουν βγει στην αγορά με σκοπό την πώληση των ποσοστών που ελέγχουν. Πρόκειται για το CarVal Investors και Caius Capital που κατέχουν αθροιστικά ποσοστό 15% των μετοχών της τράπεζας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο μέτοχοι διόρισαν έναν σύμβουλο για να διερευνήσει τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους ως «πακέτο». Οι συμμετοχές των δύο ανέρχονται σε 232 εκατ. στερλίνες ή 358 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δυο fund προσέγγισαν, μεταξύ άλλων την Alpha Bank προκειμένου να πωλήσουν τις μετοχές τους. Από την πλευρά της η Alpha Βank, ωστόσο, διαψεύδει την πληροφορία.

Η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κύπρου είναι πλέον 1,8 δισ. και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στα 4,20 ανά μετοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, οποιοσδήποτε αγοραστής των συμμετοχών των δύο κεφαλαίων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συναλλαγή ως πρώτο βήμα για να έχει μεγαλύτερη έκθεση στην κυπριακή αγορά και τελικά να κάνει μια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της τράπεζας. Οι διαβουλεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε καμία συναλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Η διάψευση της  Alpha Bank 

H Alpha Bank διαψεύδει ως αναληθή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι η Alpha Holdings έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company (Τράπεζα Κύπρου) από υφιστάμενους μετόχους της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, η Alpha Holdings παρακολουθεί την αγορά για την αξιολόγηση επενδυτικών ευκαιριών και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η διαρροή της είδησης που προβλήθηκε χθες στο Bloomberg, αναφορικά με την πρόθεση δύο μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου, των επενδυτικών ταμείων CarVal Investors και Caius Capital LLC, να πωλήσουν συνδυαστικά το μετοχικό τους κεφάλαιο το οποίο ανέρχεται συνολικά στο 15%, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δύο επενδυτικά ταμεία διερευνούν το ενδεχόμενο συνδυαστικής πώλησης του ποσοστού τους ως πακέτο. Το επενδυτικό ταμείο CarVal Investors κατέχει 9,07% και το αντίστοιχο Caius Capital κατέχει 5,58%. Η πώληση πακέτου πέραν του 12% θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των εποπτικών αρχών.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα δύο επενδυτικά ταμεία συνεργάζονται με ειδικό σύμβουλο για να εξευρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και ότι, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, έχει προσεγγισθεί η Alpha Bank, η οποία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Alpha Bank Κύπρου. Ωστόσο, αυτό σήμερα διαψεύσθηκε.

Βάσει στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, οι μεγάλοι μέτοχοι της είναι οι Lamesa Investments Limited (9,27%), CarVal Investors (9,07%), Senvest Management LL (8,91%), Caius Capital LLC (5,58%) και η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) (5,02%). Η περαιτέρω διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου στο ευρύ κοινό είναι κοντά στο 62%.

close menu