Διεθνή

To Zoom μπαίνει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Η πλατφόρμα βίντεο κλήσεων Zoom που γνώρισε τεράστια άνθιση και κέρδη κατά την διάρκεια της πανδημίας γνωστοποίησε πως θα συμμετάσχει στην αντιτρομοκρατική ένωση GIFCT, μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, τις Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft.

H Zoom Video Communication, η οποία το τελευταίο διάστημα βλέπει τα έσοδα της να μειώνονται καθώς τα lockdowns μειώνονται σε όλο τον πλανήτη, έχει δεχτεί ελέγχους για ελλιπείς ελέγχους και καταχρήσεις στην πλατφόρμα της.

Τα μέλη της GIFCT έχουν φτάσει τα 18, με 5 νέες πλατφόρμες να προστίθενται το 2021 μεταξύ των οποίων το AirBnb και η πλατφόρμα εκδόσεων WordPress. H GIFCT δημιουργήθηκε το 2017 υπό την πίεση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετά από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Διαχειρίζεται μια βάση δεδομένων κατακερματισμού (hash-sharing), όπου οι εταιρείες-μέλη μπορούν να μοιράζονται “hashes”, μοναδικές αριθμητικές αναπαραστάσεις πρωτότυπων κομματιών περιεχομένου που έχουν αφαιρεθεί από τις υπηρεσίες τους. Άλλες εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους κατακερματισμούς για να αναγνωρίσουν το ίδιο περιεχόμενο στους ιστότοπούς τους και να ελέγξουν ή να αφαιρέσουν το υλικό.

«Είναι ευθύνη μας να υποστηρίζουμε τους χρήστες μας και να τους προστατεύουμε από διαδικτυακές απειλές», δήλωσε ο Josh Parecki, γενικός σύμβουλος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Zoom. «Με τη συνεργασία με άλλους ηγέτες σε όλο τον κλάδο, την ανταλλαγή βασικών γνώσεων και την προώθηση της έρευνας, φιλοδοξούμε να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους».

Καθώς άτομα και εταιρείες στράφηκαν σε εφαρμογές τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια των lockdowns λόγω COVID-19, το Zoom αντιμετώπισε προβλήματα με την εποπτεία περιεχομένου υψηλού προφίλ. Αυτές κυμαίνονταν από καταχρήσεις όπως “Zoom-bombing”, όπου απρόσκλητοι χρήστες εισέβαλαν σε τηλεδιασκέψεις για να μοιραστούν ρητορική μίσους και ρατσιστικό, βίαιο ή πορνογραφικό περιεχόμενο, έως αποφάσεις όπως η ακύρωση μιας εικονικής εκδήλωσης με τη Leila Khaled, μέλος μιας παλαιστινιακής ομάδας στις ΗΠΑ.

H GIFCT έχει αντιμετωπίσει κριτική από υπερασπιστές των ανθρωπίνων και ψηφιακών δικαιωμάτων για κεντρική ή υπερβολικά ευρεία λογοκρισία και ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τον Ιούλιο, ο οργανισμός επέκτεινε το εύρος της βάσης δεδομένων του για την κοινή χρήση hash για να συμπεριλάβει δημοσιεύσεις και διευθύνσεις URL που επισημαίνονται από την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών Tech Against Terrorism. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να διευρύνει τη βάση δεδομένων ώστε να περιλαμβάνει κατακερματισμούς αρχείων ήχου ή ορισμένα σύμβολα.

Στα μέλη της GIFCT περιλαμβάνονται το Instagram και το WhatsApp της Meta, το Pinterest, το Amazon.com, η πλατφόρμα Discord και η υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων Dropbox. Άλλες εταιρείες, όπως η Reddit και το Snapchat μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων κατακερματισμού.

πηγή: Reuters

close menu