Γενικές Ειδήσεις

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus εστιάζει στην πρόοδο και οργανώνει το επόμενο Φεστιβάλ στις Βρυξέλλες

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (ΝΕB) είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετουσιώσει και να εξελίξει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε χειροπιαστή αλλαγή η οποία θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Επιφέρει βιώσιμες λύσεις για τη μετατροπή του δομημένου περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής προς το καλύτερο υπό το πρίσμα της πράσινης μετάβασης, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με τον σχεδιασμό ενός μέλλοντος με λιγότερο άνθρακα. Ταυτόχρονα, καθιστά αυτές τις λύσεις προσβάσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και προσιτές για όλους, με σεβασμό στην ποικιλομορφία των τόπων, των παραδόσεων και των πολιτισμών που έχουμε στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Από την έναρξή του το 2021, το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (ΝΕB) έχει ήδη εμπνεύσει και έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση ανθρώπων, μια ζωντανή κοινότητα σχεδόν 1.400 μελών, και έχει παρουσιάσει τον αντίκτυπό του μέσω πολυάριθμων έργων και επενδύσεων, επιδιώκοντας ενεργά τους στόχους του στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024, σχεδόν 380 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (ΝΕB).

Σε λιγότερο από τρία χρόνια, τα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (ΝΕB) επεκτάθηκαν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και έφτασαν σε χώρες όπως η Ισλανδία, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία, η Τουρκία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, έχουν επενδυθεί συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ σε 20 πρωτοποριακά προγράμματα, με επίκεντρο διάφορα θέματα, όπως ανακαίνιση κτιρίων, κυκλικότητα, τέχνες, πολιτιστική κληρονομιά, εκπαίδευση, έξυπνες πόλεις και αστική και αγροτική ανάπλαση. Επιπλέον, τα ετήσια Βραβεία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus  επιβραβεύουν υποδειγματικά έργα, νέες ιδέες και ιδέες που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές του NEΒ. Στις τέσσερις εκδόσεις των Βραβείων NEΒ (2021-2024), έχουν ληφθεί σχεδόν 5.000 αιτήσεις για τα Βραβεία.

Επίσης, το Νέο Ευρωπαϊκό  Bauhaus  εισήγαγε το Εργαστήριο NEB και την Ακαδημία ΝΕΒ.  Μέσω της δυναμικής πλατφόρμας του Εργαστηρίου NEB, τα μέλη της κοινότητας NEB μπορούν να συντονιστούν για να αυτοοργανωθούν, να προτείνουν έργα και να αναζητήσουν εταίρους για την εξολοκλήρου υλοποίηση πρωτοβουλιών NEB. Εν τω μεταξύ, η Ακαδημία NEB προσφέρει υψηλής ποιότητας, εκπαιδεύσεις, καλά προωθημένες και προσβάσιμες, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων σχετικά με τη βιώσιμη κατασκευή και την επιτάχυνση του δίκαιου και πράσινου μετασχηματισμού του οικοδομικού τομέα.

Επιπλέον, το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus δραστηριοποιείται σε μια σειρά από διαφορετικές δράσεις για την υποστήριξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, το 2023, η Επιτροπή ξεκίνησε μια σειρά εργαστηρίων ανάπτυξης ικανοτήτων του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας σε συνεργασία με ουκρανικούς οργανισμούς. Η εισαγωγή της δημιουργίας ικανοτήτων είχε ως στόχο να παράσχει έμπνευση και πρακτική βοήθεια σε περισσότερους από 60 δήμους που συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σύμφωνα με τις αξίες του NΕΒ.

Βρείτε ολόκληρη την έκθεση ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο https://new-european-bauhaus.europa.eu/festival/festival-press-and-media_en

Το Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus 2024

Το Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2024, με επίκεντρο το Parc du Cinquantenaire και το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας στις Βρυξέλλες, με δορυφορικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τον εορτασμό των τεχνών, του πολιτισμού και της μουσικής, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια, εκθέσεις και πάνελ συζήτησης υψηλού επιπέδου. Σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo, θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ μαζί με κορυφαίους καλλιτέχνες στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και λεπτομέρειες για κάθε συνεδρία και ομιλητές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Φέτος, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης την 4η έκδοση των Βραβείων του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, όπου 20 έργα, σχέδια και ιδέες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του NEΒ θα ανταμειφθούν με συνολικό ποσό 450.000 ευρώ. Η έκδοση των Βραβείων του 2024 θα περιλαμβάνει μια Ειδική Αναγνώριση για την Ανοικοδόμηση και την Ανάκαμψη της Ουκρανίας και θα επικεντρωθεί σε περιοχές σε όλη την ΕΕ που αντιμετωπίζουν πιο έντονες κοινωνικοοικονομικές περιορισμούς και τα μέρη που αντιμετωπίζουν περισσότερο την ανάγκη να εξελιχθούν προς μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

close menu