Εκδηλώσεις

Το «μεσαιωνικό» Amersfoort «Ευρωπαϊκή Πόλη της Χρονιάς»

Μια μικροσκοπική πόλη στην Ολλανδία κέρδισε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πόλη της Χρονιάς» μάλιστα χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό της από την Ακαδημία Πολεοδομίας του Λονδίνου.

Η ολλανδική πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Ουτρέχτης και φιλοξενεί περίπου 160.000 κατοίκους. Είναι γνωστή κυρίως για τη σωζόμενη μεσαιωνική παλιά πόλη και τη διάσημη πύλη της και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική, αν θέλει κάποιος να απολαύσει τα κανάλια της χώρας με πολύ λιγότερο κόσμο από ό,τι στο Άμστερνταμ.

Η Ακαδημία αποτελείται από επιστήμονες, πολιτικούς και ειδικούς και μια αντιπροσωπεία της στάλθηκε στο Amersfoort τον Σεπτέμβριο για να το αξιολογήσει. Αξιολόγησαν τη βιωσιμότητα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και πόσο καλά γίνεται η διαχείριση της πόλης.

Το Amersfoort δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές για την επιτυχία του στον καινοτόμο σχεδιασμό, τη διατήρηση του χαρακτήρα και της κληρονομιάς και την εξαιρετική ποιότητα ζωής του. Η πόλη τα κατάφερε όλα αυτά περιορίζοντας τη χρήση του αυτοκινήτου και προσφέροντας πληθώρα προσιτών κατοικιών.

Πηγή: Euronews

close menu