Επικαιρότητα

Το 80% των Αμερικανών στηρίζουν τον τερματισμό της ρωσικής ενέργειας στις ΗΠΑ

Μία μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την αύξηση στις τιμές της βενζίνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos).

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ δείχνει ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ευρεία υποστήριξη από τους ψηφοφόρους του κόμματός του και από Ρεπουμπλικάνους για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Ποσοστό 80% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση -συμπεριλαμβανομένων και διακομματικών πλειοψηφιών- δηλώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, παρά το γεγονός ότι η στάση αυτή προκαλεί αύξηση στις τιμές της βενζίνης. Το συνολικό επίπεδο υποστήριξης παρέμεινε σταθερό από τη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή των καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκε χθες στην τιμή ρεκόρ των 4,17 δολαρίων (3,82 ευρώ) το γαλόνι.

Πριν από την ανακοίνωση του Μπάιντεν για τον τερματισμό της αγοράς ρωσικής ενέργειας στις ΗΠΑ, μία κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών κατά ουκρανικών πόλεων άσκησε πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο για την επιτάχυνση της εφαρμογής κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ποσοστό περίπου 63% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η αύξηση στην τιμή τον καυσίμων αξίζει το οικονομικό τίμημα για την υπεράσπιση μιας άλλης δημοκρατίας. Περίπου τα 2/3 των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν περισσότερα από άλλο ένα δολάριο το γαλόνι για τη βενζίνη. Ωστόσο, η άποψη αυτή, ήταν περισσότερο κοινή μεταξύ των Δημοκρατικών παρά μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Ποσοστό 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μία κίνηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προστασίας των Ουκρανών από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Η άποψη αυτή εκφράστηκε στη δημοσκόπηση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φέρει σε άμεση σύγκρουση το ΝΑΤΟ με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει τα αιτήματα για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για έναν πόλεμο με τη Ρωσία, που είναι πυρηνική δύναμη. Οι διακομματικές πλειοψηφίες στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι αντίθετες στην ιδέα χρήσης αεροπορικών πληγμάτων από τις ΗΠΑ ή της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία.

Η διαχείριση της κρίσης από τον Μπάιντεν έλαβε καλύτερα ποσοστά τις προηγούμενες εβδομάδες, με ποσοστό αποδοχής 45% στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, έναντι ποσοστού 34% στη δημοσκόπηση που είχε ολοκληρωθεί την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου).

Μία ξεχωριστή δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που ολοκληρώθηκε την Τρίτη έδειξε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που δεν εγκρίνουν την προεδρία του Μπάιντεν μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα στο 49%, για πρώτη φορά κάτω από 50% από τον Δεκέμβριο.

Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν, που ήταν κάτω από το 50% από τον Αύγουστο και παραμένει κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό της προεδρίας του, αυξήθηκε στο 45% από 43% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δύο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και στα αγγλικά σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ συγκέντρωσαν τις απόψεις 1.005 συμμετεχόντων με ποσοστό ακρίβειας γύρω στο 4%.

close menu