Τηλεπικοινωνίες

Το 5G θα συνεισφέρει στην εμπορική επιτυχία του 6G

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Μ360 APAC της GSMA που πραγματοποιείται στην Σεούλ υψηλόβαθμα στελέχη τηλεπικοινωνιακών δικτύων μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την ανάπτυξη του 5G αλλά και προβλέψεις για το επερχόμενο 6G, το οποίο θα δώσει προτεραιότητα στις υπηρεσίες.

Παρότι το 5G δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που θα έπρεπε σε επίπεδο κάλυψης και ειδικά σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης, τα σχέδια για το 6G είναι σε εξέλιξη με την εμπειρία που συγκεντρώνεται από την ανάπτυξη του 5G να είναι πολύτιμη για τα δίκτυα τα οποία όλα δείχνουν ότι θα εστιάσουν στις υπηρεσίες υψηλής αξίας προς τους πελάτες.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της KT, Kim Young-Shub, του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην Ν. Κορέα, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση προβλέποντας ότι η προσέγγιση της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 6G θα διαφέρει από το παρελθόν, εστιάζοντας πρώτα στις υπηρεσίες και όχι στις υποδομές. Το υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι η KT πιστεύει ότι το 6G θα χτιστεί γύρω από ψηφιακές υπηρεσίες που μεγιστοποιούν την εμπειρία των πελατών και όχι μια προσέγγιση που προετοιμάζει πρώτα τα δίκτυα.
Αναφορικά με την διείσδυση και χρήση του 5G δήλωσε στο Mobile World ότι 9,2 εκατομμύρια πελάτες της KT χρησιμοποιούν 5G, καταναλώνοντας 3,4 φορές περισσότερα δεδομένα από ό, τι το 2018 με 4G.
Είπε επίσης ότι η KT σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά τις επενδύσεις για να δημιουργήσει «τις κορυφαίες πρωτοβουλίες ΤΠΕ στον κόσμο για να ενισχύσει την αξία μας στους πελάτες» με την εταιρεία να έχει διαθέσει 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ψηφιακές πρωτοβουλίες σε περίοδο πέντε ετών.
Ο Kim εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει βασικό μέρος της στρατηγικής της KT, με τον φορέα εκμετάλλευσης να επιδιώκει συνεργασίες με Startups ως μέρος ενός σχεδίου για τη μετατόπιση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου πέρα από τις τηλεπικοινωνίες αναφέροντας ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να γίνουν ψηφιακοί πρωτοπόροι. «Αν αποτύχουμε να καινοτομήσουμε μόνοι μας, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε από το εξωτερικό» συμπλήρωσε.
«Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες παγκοσμίως πρέπει να ενώσουν τα χέρια τους σε διάφορους τομείς ενώ θα απαιτήσουν και το σωστό προσωπικό», πρόσθεσε ο Κιμ, σημειώνοντας ότι η εύρεση ταλαντούχων ατόμων που μπορούν να κατανοήσουν και να προβλέψουν τις μελλοντικές τεχνολογικές τάσεις είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη μελλοντικών υπηρεσιών.

Ο CTO της Ericsson ΑPAC Magnus Ewerbring ανέφερε ότι η γνώση που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη ενός δεύτερου κύματος δικτύων 5G θα προετοιμάσει καλύτερα τη βιομηχανία για τη μετάβαση στο 6G στο τέλος της δεκαετίας. Μιλώντας σε μια συνεδρία αφιερωμένη στο 6G, ο Ewerbring τόνισε ότι βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G, παρά το γεγονός ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας είναι η ταχύτερη στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα. Η συνολική διείσδυση του 5G είναι κάτω από 15% και η κάλυψη μικρότερη από 35%, με τα δύο τρίτα του κόσμου να μην έχουν ακόμη καλυφθεί, πρόσθεσε.
Ο Ewerbring σημείωσε ότι οι περισσότεροι πάροχοι δεν έχουν αναπτύξει το 5G αυτόνομα εμπορικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο τεμαχισμός δικτύου (Slicing) δεν είναι διαθέσιμος. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και καθώς το κάνουμε αυτό θα κερδίσουμε χρήματα από το 5G».
Ο Ewerbring πρόσθεσε ότι η εμπειρία που θα αποκτήσει η βιομηχανία τα επόμενα χρόνια θα τη βοηθήσει να πετύχει τα μέγιστα στο 6G, καθώς αντλεί πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα δίκτυα επόμενης γενιάς.

Με πληροφορίες από το Mobile World Live.

close menu