Προϊόντα-Υπηρεσίες

TikTok: Πιθανή η απαγόρευσή του στις ΗΠΑ – Ανάσα για Meta και Snap

Ύστερα από ένα ταραχώδες 2022, οι επενδυτές στη Meta, τη Snap και άλλες αμερικανικές εταιρείες ψηφιακών μέσων ενημέρωσης αναζητούν σημάδια ανάκαμψης. Αυτή την εβδομάδα, πήραν κάποια απροσδόκητα αισιόδοξα νέα, σύμφωνα με το CNBC.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της νομοθεσίας που θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Joe Biden να απαγορεύσει το TikTok, την viral κινεζική εφαρμογή βίντεο η οποία έχει αποσπάσει ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς από τα βασικά κοινωνικά μέσα.

Η Laura Martin, αναλύτρια της Needham, επεσήμανε πως η Snap, το Facebook και το YouTube θα επωφεληθούν υπερβολικά αν τελικά πραγματοποιηθεί η απαγόρευση.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι μετοχές της Meta έχασαν τα δύο τρίτα της αξίας τους, καθώς η εταιρεία βίωσε τρία συνεχόμενα τρίμηνα μειωμένων εσόδων, η Snap’s stock έπεσε κατά 81%, καθώς η ανάπτυξη βυθίστηκε σε μονοψήφια ποσοστά και τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube σημείωσαν πτώση 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Το TikTok έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός του ήταν ιδιαίτερα αισθητός το 2022, καθώς η παραπαίουσα οικονομία συμπαρέσυρε τη διαδικτυακή αγορά διαφημίσεων, με την εφαρμογή να ελέγχει το 2,3% της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων.

Το 2021, το TikTok ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες. Έρευνα διαπίστωσε ότι το 67% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το TikTok και το 16% δήλωσε ότι είναι σχεδόν συνεχώς σε αυτό.

Όμως, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων έχουν αυξηθεί λόγω του TikTok και της μητρικής του εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Κίνα. Το Κογκρέσο απαγόρευσε το TikTok από κυβερνητικές συσκευές ως μέρος ενός διακομματικού νομοσχεδίου για τις δαπάνες τον Δεκέμβριο ενώ αρκετοί κυβερνήτες έχουν αφαιρέσει την εφαρμογή από τα κρατικά δίκτυα υπολογιστών.

Ο εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάει κόντρα στα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ακόμη και με τη νομοθεσία που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής αυτή την εβδομάδα, οι νομοθέτες έχουν πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική απαγόρευση. Εάν περάσει από τη Γερουσία, ο Biden θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ασκήσει βέτο ή θα το υπογράψει.

Το 2020, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε, επίσης, δηλώσει την πρόθεσή του να απαγορεύσει την εφαρμογή.

close menu