Τεχνολογίες

Tik Tok: Μήνυση κατά της πολιτείας της Μοντάνα για την απαγόρευσή του

Νόμο που απαγορεύει την εφαρμογή TikTok επικύρωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της πολιτείας Μοντάνα στις ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή νομικής μάχης που μάλλον θα φθάσει μέχρι την Ουάσιγκτον, καθώς το ομοσπονδιακό Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής σε όλη την επικράτεια. Το TikTok ανήκει στην κινεζική ByteDance και πολλοί Aμερικανοί πολιτικοί ερίζουν πως η πλατφόρμα επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες.

Ο νόμος «παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της Μοντάνας» όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, ήταν η αντίδραση μιας εκπροσώπου της πλατφόρμας TikTok χθες. Η εκπρόσωπος παρέπεμψε στην Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Όπως έγινε γνωστό λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης χρήστες του Tik Tok και πιο συγκεκριμένα χρήστες που δημιουργούν περιεχόμενο στην πλατφόρμα κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της απόφασης υποβάλλοντας τη σχετική μήνυση στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Μοντάνα.

Όπως αναμενόταν οι χρήστες επικαλούνται την Πρώτη Τροπολογία και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού η εξέλιξη αυτής της μήνυσης θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης δηλαδή της παρουσίας του Tik Tok στις ΗΠΑ αλλά γενικότερα της λειτουργίας των social media στη χώρα. Η Εμιλι Φλάουερ εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Μοντάνα δήλωσε ότι «περιμέναμε μια νομική αντίδραση και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε το νόμο».

close menu