Επιχειρήσεις

Τα 226 εκατ. δολ. έφθασαν το 2022 οι απολαβές του CEO της Google

Με πολύ παχυλές αποδοχές ανταμείβει ο τεχνολογικός κολοσσός Google τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Σαντάρ Πιτσάι, την ίδια ώρα που προχωράει σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας για εξοικονόμηση κόστους. Με τις απολαβές του παρελθόντος έτους ο Πιτσάι θεωρείται από τους πιο ακριβοπληρωμένους στο πόστο του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δε προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία του ανακοίνωσε την έγκριση ενός προγράμματος για επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 70 δισ. δολαρίων, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στο προσωπικό. Εν τω μεταξύ η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, μείωσε επιθετικά το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης 12.000 θέσεων εργασίας, ως απάντηση στην επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων.

Αυτή η συγκυρία γεγονότων έχει εξοργίσει τους εργαζομένους της Google. Επί μέρες, αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις ετήσιες αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου, οι εσωτερικές πλατφόρμες της Google έχουν γεμίσει με συνομιλίες και μιμίδια εις βάρος του. Οι εργαζόμενοι μέσω αυτών τον επικρίνουν για τη διόγκωση των απολαβών του, ενώ σε άλλα πεδία σπεύδει να περικόψει δαπάνες, όπως αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου CNBC. Ορισμένοι υπάλληλοι κατέκριναν, επίσης, την επαναγορά μετοχών, η οποία ισοδυναμούσε με την αντίστοιχη κίνηση του 2022.

Σχετικές καταθέσεις στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδειξαν ότι ο Σαντάρ Πιτσάι εισέπραξε συνολικά 226 εκατ. δολάρια πέρυσι, κυρίως μέσω ενός χρηματικού μπόνους 218 εκατ. δολαρίων, το οποίο λαμβάνει κάθε τρία χρόνια. Την τελευταία φορά που έλαβε ανάλογο μπόνους το 2019 ήταν της τάξεως των 276,6 εκατ. δολαρίων και η συνολική αποζημίωση ήταν 280,6 εκατ. δολάρια. Το πακέτο αποδοχών του για το 2022 περιελάμβανε σχεδόν 6 εκατ. δολάρια για προσωπική ασφάλιση και βασικό μισθό 2 εκατ. δολ. Το δε 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της Google είχε πληρωθεί συνολικά με 63 εκατ. δολ.

Στα σχόλια που κυκλοφορούν στις εσωτερικές πλατφόρμες, ο Πιτσάι αντιπαραβάλλεται με ομολόγους του, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο οποίος τον Ιανουάριο δέχθηκε μείωση άνω του 40% από τη συνολική αποζημίωση – στόχο του 2022. Ο δε επικεφαλής της πλατφόρμας συνεδριάσεων Zoom, Ερικ Γιουάν, τόνισε ότι ο μισθός του μειώνεται 98% και δεν θα λάβει μπόνους, αφού η εταιρεία περιέκοψε 1.300 θέσεις εργασίας.

Ένα μιμίδιο με περισσότερα από 1.200 λάικ αναφέρθηκε σε σχόλια της γενικής διευθύντριας οικονομικών, Ρουθ Πόρατ. Σε ένα σπάνιο ηλεκτρονικό της μήνυμα ανέφερε ότι η εταιρεία κάνει πολυετείς περικοπές στις παροχές προς το προσωπικό. Το CNBC διαπίστωσε ότι οι περικοπές κυμαίνονταν από φορητούς υπολογιστές μέχρι μαθήματα γυμναστικής και είδη καφέ. Η εξοικονόμηση κόστους της Ρουθ ισχύει για όλους… εκτός από τον σκληρά εργαζόμενο διευθύνοντα σύμβουλό μας, ανέφερε το μιμίδιο.

Τέλος, ο Πιτσάι έχει δεχθεί και άλλες φορές πυρά, όπως τον Ιανουάριο, όταν δήλωσε ότι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις συνθήκες που οδήγησαν σε απολύσεις σε όλη την εταιρεία. Εργαζόμενοι τον ρώτησαν γιατί τα στελέχη υπόκεινται σε μειώσεις μισθών, αφού αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη κι εκείνος απάντησε, λέγοντας ότι οι ανώτεροι αντιπρόεδροι της Google κάνουν σημαντικές μειώσεις στα μπόνους τους και ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από το δικό του.

close menu