Προϊόντα-Υπηρεσίες

Συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς Smartphones με φόντο τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι επιπτώσεις των επίμονων καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εξαιτίας των αυστηρών lockdown στην Κίνα και της απομόνωσης της ρωσικής οικονομίας από τον αναπτυγμένο κόσμο λόγω του πολέμου που κήρυξε η Μόσχα στο Κίεβο έγιναν αισθητές στην ευρωπαϊκή αγορά των smartphones.

Οι αποστολές έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας, με την αγορά να συρρικνώνεται κατά 12% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αναμένεται δε περαιτέρω πτώση των αποστολών smartphones μέσα στα επόμενα τρίμηνα καθώς εκτιμάται πως θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και η Ρωσία θα απομονώνεται όλο και πιο πολύ από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Βουτιά για Samsung και Apple
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρέθηκαν οι Samsung και Apple. Σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint Research, οι αποστολές smartphones της Samsung στην Ευρώπη συρρικνώθηκαν κατά 16% και της Apple κατά 6% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η ανοδική πορεία των τιμών επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η Samsung και η Apple πάγωσαν από τις αρχές Μαρτίου κάθε παράδοση έξυπνων τηλεφώνων στη Ρωσία, ανέφερε ο Ίαν Στράικτζακ, διευθυντικό στέλεχος της Counterpoint Research, η οποία εξειδικεύεται σε έρευνες πάνω στον κλάδο της τεχνολογίας. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης στα έξυπνα τηλέφωνα, τόνισε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, η Samsung και η Apple ήταν ο πρώτος και τρίτος μεγαλύτερος έμπορος στην αγορά έξυπνων τηλεφώνων της Ρωσίας.

Η εξαίρεση
Από τις πέντε εταιρείες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη, η Realme αποτέλεσε την εξαίρεση, καταγράφοντας ετήσια αύξηση των αποστολών. Η Realme είναι κινεζικών συμφερόντων. Μαζί με τις Xiaomi και Honor, οι οποίες είναι επίσης κινεζικές, έχουν επεκτείνει το μερίδιο τους στην ρωσική αγορά των smartphones. Οι πωλήσεις και των τριών στη Ρωσία αποτέλεσαν το 42% του συνόλου τον Μάιο αντί του 28% που ίσχυε έναν χρόνο πριν. Το αντίστοιχο μερίδιο της Apple μειώθηκε από 12% στο 9% και αυτό της Samsung από 28% στο 14%, σύμφωνα με στοιχεία της MTS. Εντούτοις, η συνολική αγορά έξυπνων τηλεφώνων της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 26% τον Μάιο σε σχέση με πέρσι λόγω των δυτικών κυρώσεων, ενώ οι προοπτικές διαφαίνονται ιδιαίτερα ζοφερές. Επειδή η Samsung και η Apple έπαυσαν τις αποστολές νέων προϊόντων στη Ρωσία, οι πρόσφατες πωλήσεις γίνονται από υφιστάμενα αποθέματα που θα εξαντληθούν κάποια στιγμή.

close menu