Οικονομία

Συνήγορος του Καταναλωτή: Αύξηση 20% στις καταγγελίες το 2023

Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 43% περισσότερες αναφορές σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

Αύξηση σημείωσαν για ακόμα μία χρονιά οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν προς χειρισμό το 2023 στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», αλλά και στο υπό την αρμοδιότητά του Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο αριθμός των αναφορών αυξήθηκε 20,39% σε σχέση με το 2022 (από 13.889 αναφορές το 2022 σε 16.721 το 2023). Μάλιστα, ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 43% περισσότερες αναφορές σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Είναι σημαντικό ότι η Αρχή επιτυγχάνει την επίλυση των αναφορών σε ποσοστό σχεδόν 80% (67,70% υπέρ καταναλωτή, 12,08% υπέρ προμηθευτή), γεγονός που επαληθεύει την υψηλή αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων διαμεσολαβητικών της υπηρεσιών.

Οι εμπορικοί κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (36,2%), ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (19,6%) και ο κλάδος ενέργειας και ύδρευσης (17,1%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αναφορές το 2023 παρουσίασαν οι κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών (92,8% –σχεδόν διπλασιασμός), των υπηρεσιών υγείας (80%), οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες (79,6%) και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης (53%).

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και από άποψη υποδομών και στελέχωσης, ώστε η Αρχή να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό -όπως υπογράμμισε- έργο της.

Εξάλλου, στις 25 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του υπουργού Ανάπτυξης με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, στην οποία παρευρέθησαν η Αναπληρώτρια Συνήγορος κα Βάσια Μπώλου και ο Βοηθός Συνήγορος κ. Ευθύμιος Τσίγκας, με αντικείμενο τη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για το έργο της Αρχής, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία λόγω της μεγάλης αύξησης των αναφορών σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή της.

close menu