Οικονομία

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου.

Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% ετησίως από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε λιγότερο στο 4,5%.

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

close menu