Προϊόντα-Υπηρεσίες

Στο 1,2 τρισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ευρώπη το 2021

Η άνοδος στη χρήση των smartphones και η εκτίναξη του online εμπορίου, ιδίως εν μέσω της πανδημίας, επιταχύνουν υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών παγκοσμίως. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αποτελούν εξαίρεση, με εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέγουν ψηφιακές πληρωμές αντί μετρητών.

Η Ευρώπη θα σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών φέτος: η αξία των συναλλαγών θα διευρυνθεί κατά 28,3% στα 1,17 τρισ. δολάρια. Η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 1,95 τρισ. δολάρια έως το 2025.

Εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η πορεία των ψηφιακών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, όπου αναμένεται αύξηση της αξίας κατά 130% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάντως, η αγορά των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη δεν έμεινε αλώβητη από την πανδημία του COVID-19, αφού επηρεάστηκε σαφέστατα από τη συνολική πτώση του τζίρου.

Σύμφωνα έρευνα του Finaria.it, που βασίζεται σε στοιχεία του Statista, ο ρυθμός ανάπτυξης των ψηφιακών πληρωμών, επιβραδύνθηκε με την ανάπτυξη να περιορίζεται στο 4% και την αξία να διαμορφώνεται το 2020 στα 918,9 δισ. δολάρια Αυτή η συγκράτηση του ρυθμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι προσωρινή και ήδη από το 2021, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν εξελιχθεί σε μια ελκυστική εναλλακτική λύση για πολλούς Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτή η στροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία πληρωμών.

Πρωταγωνιστούν Ισπανία  Ιταλία

Η Ισπανία και η Ιταλία θα πετύχουν το 2021 την υψηλότερη ανάπτυξη στις ψηφιακές πληρωμές. Πάντως, με την αγορά των digital payments στη Μεγάλη Βρετανία να φτάνει τα 271,4 δισ. δολάρια και το 2021 η χώρα θα αποτελέσει την κορυφαία αγορά ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ψηφιακές πληρωμές στη Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν άνοδο 40% από το ξέσπασμα του COVID-19. Μέχρι το 2025, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% στα 439 δισ. δολάρια

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών με αξία συναλλαγών 178,2 δισ. δολάρια το 2021. Μέχρι το 2025, η γερμανική αγορά ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα 274,8 δισ. δολάρια

Οι ψηφιακές πληρωμές στη Γαλλία, ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 26,7% σε ετήσια βάση το τρέχον έτος, ανερχόμενες σε 127,1 δισ. δολάρια Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα 225 δισ. δολάρια

Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες, που θα έχουν φέτος την πιο εντυπωσιακή αύξηση των ψηφιακών πληρωμών, με τις συναλλαγές τους να αυξάνονται κατά 32,7% και 32,3%, αντίστοιχα, στα 66,7 δισ. δολάρια και 65,8 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η αξία των ψηφιακών πληρωμών στην Ιταλία θα διπλασιαστεί έως το 2025, αγγίζοντας τα 123 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Ισπανία θα είναι κατά 60% με την αξία τους στα 105 δισ. δολάρια.

πηγή: ΣΕΠΕ

close menu